Στο σπίτι της Κάλλας...

Πολιτισμός
Στο σπίτι της Κάλλας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί όπου η ντίβα έζησε τα νεανικά της χρόνια

Γράφει η Βούλα Νεονάκη

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας βρέθηκα μπροστά σ ένα ανεκτίμητο κτιριακό απόθεμα που συντελεί στη διατήρηση ιστορικής μνήμης.  Πρόκειται για την πολυκατοικία Παπαλεονάρδου που αν και παραδομένη στη φθορά προδίδει τον ρυθμό μιας άλλης ζωής, άλλωστε η αρχιτεκτονική έχει αυτή την δύναμη, λειτουργεί σαν καθρέφτης μιας άλλης πραγματικότητας. Στην επιβλητική αυτή πολυκατοικία που υψώνεται επί των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά έζησε τα νεανικά της χρόνια η  Μαρία Κάλλας.

 Στο εν λόγω κτήριο η Μαρία Κάλλας έζησε με την μητέρα της Ευαγγελία Καλογεροπούλου και την μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη από το 1937 μέχρι το 1945, τα πιο σημαντικά δηλαδή χρόνια της ζωής της. Αυτά τα χρόνια ήταν δύσκολα λόγω της κατοχής, ήταν όμως και τα πιο σημαντικά της ζωής της διότι εκείνη την περίοδο διαμορφώθηκε και ξεκίνησε τις παραστάσεις, τα ρεσιτάλ και τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Τότε ήταν που η μητέρα της καλούσε Ιταλούς και Γερμανούς αξιωματικούς στο σαλόνι του σπιτιού της για να θαυμάσουν την σοπράνο κόρη της, με αποτέλεσμα συνάδελφοι της τότε γνωστής Μαριάννα – Μαίρη Καλογεροπούλου από την Εθνική Λυρική Σκηνή Λυσιμάχη Αναστασιάδου, να της εναντιωθούν. 

Παρατηρώντας τώρα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία αυτής της πρώτης μεσοπολεμικής πολυκατοικίας έρχεται κανείς αντιμέτωπος με το εκλεκτικιστικό ή νεότερο ύφος για τα Αθηναϊκά δεδομένα. Το κτήριο αυτό υπογραμμίζει την άψογη αισθητική και το δημιούργημα του αρχιτέκτονα – καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνου Κιτσίκη, αποφοίτου της γερμανικής σχολής του Berlin-Charlottenburg και εκπροσώπου ενός ιδιόρρυθμου δυναμικού νεο ακαδημαϊσμού, που προωθούσε μια σύνδεση παλαιοτέρων και νεότερών μορφών, με παλινδρομήσεις ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό."

 Το 1989 η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέα με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.  Η μελέτη ανακατασκευής είχε γίνει ενώ η εφαρμογή της όχι, λόγω έλλειψης κονδυλίων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ( ΝΑΤ ) που άνηκε η οικία της Μαρία Κάλλας.

 Τα χρόνια πέρασαν και το διατηρητέο σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλλας έπεσε ξανά και ξανά στα χέρια καταληψιών. Χρόνο με τον χρόνο ρήμαζε και περισσότερο, βυθίζοντας στη λύπη όλους όσους γνώριζαν την ιστορία  και την αξία του.

 Το πολύτιμο αυτό αρχιτεκτονικό στολίδι μέσα από την κομψότητα του θυμίζει παλαιότερες εποχές της Αθήνας μα και τη ζωή της ίδιας της Μαρία Κάλλας στην Αθήνα, γι’ αυτό και αξίζει να αλλάξει προς το καλύτερο και να θυμίζει το παρελθόν του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News