Πολιτισμός

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων πάλι ανοιχτή στο κοινό

Δύο σημαντικές εκθέσεις για τη θερινή περίοδο

Ξανά σε λειτουργία η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με δύο σημαντικές εκθέσεις που οργανώνονται για τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τη Πινακοθήκη από την Πέμπτη 20 Ιουλίου.

«Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2020, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων επανεκκινεί την εκθεσιακή της δραστηριότητα και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να επισκεφτεί δύο σημαντικές εκθέσεις, που οργανώνει για τη θερινή περίοδο στην πόλη μας.

-Στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων (Χάληδων 98-102) στις 20 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η έκθεση «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ» στην οποία παρουσιάζονται 80 και πλέον ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της μόνιμης συλλογής, αποτελώντας ουσιαστικά μια αναδρομή στην ιστορία δημιουργίας της.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί το έργο του Ηρακλειώτη ζωγράφου, Ιωάννη Σταυράκη, στο οποίο απεικονίζεται το Λιμάνι των Χανίων σε μια ιστορική στιγμή, τα έργα της συλλογής “Λυκούργος Μανουσάκης”, το έργο του Σπύρου Βικάτου -από τους τελευταίους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, του Αναστάσιου Λουκίδη, αλλά και του Ανδρέα Γεωργιάδη (ο Κρης).

Σημαντική, επίσης, είναι η παρουσία των έργων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως του Π. Σάμιου, Μ. Μανουσάκη, Δ. Ανδρεαδάκη, Ε. Σακαγιάν, Τ. Μισούρα, Αντωνίας Παπατζανάκη, Cris Gianakos και Steve Gianakos και πολλών άλλων, με έργα των οποίων η Πινακοθήκη, τα τελευταία χρόνια, έχει εμπλουτίσει της συλλογή της.

Παράλληλα, χαρακτικά έργα των Δ. Γαλάνη, Κ. Γραμματόπουλου, Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Π. Γράββαλου αλλά και της Αριστέας Κριτσωτάκη και του Μανόλη Τζομπανάκη, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην έκθεση.

-Επίσης στο Γιαλί Τζαμί (Eνετικό λιμάνι) στις 20 Ιουλίου έως και 20 Αυγούστου, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, φιλοξενούν την βίντεο-εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη «Τα φαντάσματα της Μεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος» (1989).

Το έργο, έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο το Νερό, αναφορά στη δημιουργία, αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας “ Γέννηση – Ζωή – Θάνατος”.

Η εικαστικός, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και υλικά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, επιτυγχάνει να “αιχμαλωτίσει” την τέταρτη διάσταση του χρόνου, να προβάλλει παλλόμενες εικόνες ως μνήμες του ατομικού και συλλογικού ασυνείδητου και παράλληλα να δώσει μορφή στα προσωπικά της “φαντάσματα”.

Εκτός από τις δύο σημαντικές εικαστικές παραγωγές, που θα έχουν έναρξη στις 20 Ιούλη, η Δημοτική Πινακοθήκη, σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, θα παρουσιάσει στο Γιαλί Τζαμί, από τις 25 Αυγούστου έως και τις 25 Σεπτεμβρίου, την εικαστική εγκατάσταση “6 Φόνοι εν καιρώ Ειρήνης”, του καλλιτέχνη Νίκου Γιαβρόπουλου, που αποτελείται από γλυπτά, ready mades και προβολές βίντεο. Συγκλονισμένος ο καλλιτέχνης από τις δολοφονίες που συντελέστηκαν στην ελληνική επικράτεια τα «χρόνια της κρίσης», αποτυπώνει εικαστικά, σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, το θέμα της βίας σε όλες τις μορφές της:

κρατική βία ‒ σεξουαλική βία ‒ ρατσιστική βία ‒ εκφοβισμός ‒ παρακράτος ‒ τάγματα εφόδου.

Το έργο, καταγγέλλοντας την ανθρώπινη κτηνωδία, εστιάζει στο ψυχολογικό φορτίο ευθύνης που φέρει το άτομο σε σχέση με τη συνεχιζόμενη και παρατηρούμενη βία γύρω του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια