Όταν ανακαλύφθηκε ο δίσκος της Φαιστού

Πολιτισμός
Όταν ανακαλύφθηκε ο δίσκος της Φαιστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον δρ. Όουενς, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 95% της ανάγνωσης του Δίσκου

Ημερομηνία σημαδιακή από πλευράς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για την Κρήτη η χθεσινή, αφού σαν χθες στις 3 Ιουλίου του 1908 ανακαλύφθηκε ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού.Ο Δίσκος, που κατά πολλούς αποτελεί το σημαντικότερο μινωικό αρχαιολογικό εύρημα που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, ανακαλύφθηκε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ σε υπόγειο δωματίου στο ανάκτορο της Φαιστού...

Ο Δίσκος

Έχει διάμετρο περίπου 16 εκατοστά και πάχος μόλις κάτι περισσότερο από 1-2 εκατοστά. Είναι κατασκευασμένος από πηλό και θεωρείται το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας.

Από την ανακάλυψή του μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να “βασανίζει” τους ειδικούς, καθώς η πλήρης αποκρυπτογράφησή του αποτελεί μυστήριο!Ένα μυστήριο, με το οποίο έχει καταπιαστεί εδώ και χρόνια και ο γνωστός Ελληνο-βρετανός καθηγητής και διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης δρ. Γκάρεθ Όουενς.

Ο επιστήμονας μελετά εντατικά το κείμενο του Δίσκου της Φαιστού μέσα από την επιστήμη της Γλωσσολογίας την τελευταία πενταετία, με τη συμβολή του καθηγητή Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν.

Σύμφωνα με τον δρ. Όουενς, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 95% της ανάγνωσης του Δίσκου και ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα κείμενο θρησκευτικού χαρακτήρα. Έναν Ύμνο, όπως θεωρεί, προς τη Μητέρα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News