Ο Ντελακρουά εμπνέει το κίνημα των Black Lives Matter

Πολιτισμός
Ο Ντελακρουά εμπνέει το κίνημα των Black Lives Matter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ζωγραφικό αριστούργημα του Ντελακρουά δεν σταματά να εμπνέει

Ο ρομαντικός επαναστάτης Ευγένιος Ντελακρουά ακόμα και σήμερα εμπνέει με το διασημότερο έργο του που φυλάσσετε στο Λούβρο. «Η Ελευθερία Οδηγεί τον Λαό».

*Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Βρισκόμαστε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1830. Το καζάνι βράζει. Ο λαός μην αντέχοντας την αφόρητη καταπίεση την αδικία και τη φτωχιά επαναστατεί.

Τα γεγονότα αυτά εμπνέουν τον ρομαντικό Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά που με αφορμή την Ιουλιανή επανάσταση, δημιουργεί το αριστούργημα του.

Με τα όπλα στα χέρια ο λαός ορμάει απαιτώντας το δίκιο του. Οι πρώτοι γενναίοι σωριάζονται νεκροί. Νεκροί πέφτουν και οι στρατιώτες.

Καπνός από τις εκρήξεις γκρίζος ουρανός απ’ τους καπνούς. Ο λαός δεν έχει αρχηγό. Έχει ένα όραμα. Την Ελευθερία. Αυτή τον οδηγεί.

Η Ελευθερία εφορμά οδηγώντας τον λαό. Ξυπόλητη και με γυμνό το στήθος μοιάζει με αρχαία Ελληνίδα θεά. Φοράει την σκούρα κόκκινη σκούφια των Ιακωβίνων στο κεφάλι.

Κρατάει ντουφέκι με ξιφολόγχη στο αριστερό και υψώνει την απαγορευμένη σημαία της Γαλλικής Επανάστασης, την Τρικολόρ.

Στρέφει το κεφάλι της στο λαό που την ακολουθεί και του δίνει θάρρος να πολεμήσει.

Ο πινάκας του Ντελακρουά «Η Ελευθερία Οδηγεί τον Λαό».

Το 2018 το Παρίσι ξανά φλέγεται... Συγκλονισμένοι παρακολουθούσαμε την εκρηκτική κατάσταση στη Γαλλία του Μακρόν με εικόνες άγριας καταστολής απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις για τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης επί μήνες το κέντρο του Παρισιού. Με κυρίαρχα συνθήματα κατά του καπιταλισμού, και με αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους.

Βία, ένταση, καταστροφές, οδοφράγματα, φωτιές, εμπόλεμη ατμόσφαιρα που εξαπλώθηκε από την Αψίδα του Θριάμβου και τα Ηλύσια Πεδία και τύλιξε ολόκληρη τη χώρα. Τα σκληρά άδικα μετρά λιτότητας και οι περικοπές που έβγαλαν τότε στους δρόμους, εργαζόμενους με ή χωρίς «κίτρινα γιλέκα», μαθητές και αλληλέγγυους Γάλλους πολίτες ο πρόεδρος Μακρόν τα πήρε πίσω.

Ο διάσημος πίνακας του Ντελακορουά και τότε αποτέλεσε τον ιδανικό καμβά για να αποτυπωθεί το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η Ελευθερία φορά, Κίτρινο γιλέκο

Το ζωγραφικό αριστούργημα του Ντελακρουά δεν σταματά όμως να εμπνέει.

Σήμερα το γνωστό Περιοδικό Rolling Stone κυκλοφορεί γι αυτόν τον μήνα, μ' ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο.

Εμπνευσμένο από πίνακα του Γάλλου ζωγράφου το εξώφυλλο του ζωγράφου, εικονογράφου και συγγραφέας Kadir Nelson παρουσιάζει το κίνημα των Black Lives Matter, που ξεχύθηκε στους δρόμους με αφορμή τη ρατσιστική βία στις ΗΠΑ.

 Το Περιοδικό Rolling Stone

 Πηγή: Βικιπαίδεια, https://www.lifo.gr/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News