The Veggera Project- Βεγγέρα: Γυναικείες Κοινότητες Ανταλλαγής

Πολιτισμός
The Veggera Project- Βεγγέρα: Γυναικείες Κοινότητες Ανταλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκες από όλες τις ηλικιές του χωριού Ελεύθερνα Ρεθύμνου λαμβάνουν μέρος στη «Βεγγέρα»

Το πρότζεκτ «Βεγγέρα» είναι μια πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας και πολιτιστικής διαχειρίστριας Ειρήνης Αμπουμόγλι, με καταγωγή από τις Μαργαρίτες Ρεθύμνου, και αποσκοπεί στο να δραστηριοποιήσει τη γυναικεία κοινότητα στο χωριό, να εστιάσει στις ιδιαίτερες εμπειρίες των γυναικών και να αναδείξει τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους.

Πλαισιώνεται από μία ομάδα συνεργατών, τις ανθρωπολόγους Μαρία Μπαρέλη και Εφροσύνη Κουτσούτη, την κοινωνιολόγο και χορογράφο Θάλεια Δήτσα και την κινηματογραφίστρια Sibylle Meder.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου. Συνεργάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας και το Κέντρο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να δραστηριοποιήσει τη γυναικεία κοινότητα στο χωριό, να εστιάσει στις ιδιαίτερες εμπειρίες των γυναικών και να αναδείξει τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους.

Η Βεγγέρα θέλει να ενθαρρύνει τη συνθήκη της διαγενεακής ανταλλαγής και του δημιουργικού μοιράσματος μεταξύ των γυναικών του χωριού. Ταυτόχρονα, στοχεύει στη δημιουργία ενός αρχείου προφορικών αφηγήσεων για τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών του χωριού.

Οι συναντήσεις γίνονται κάθε βδομάδα στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ελεύθερνας, όπου γυναίκες από 15 ως 75 ετών, εγγονές και γιαγιάδες, ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες και μοιράζονται χρόνο έξω από τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις της καθημερινότητας τους.

Παράλληλα, το πρόγραμμα της Βεγγέρας προσφέρει σταθερά δημιουργική απασχόληση από θεατροπαιδαγωγούς στα παιδιά της κοινότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της απρόσκοπτης συμμετοχής όλων των γυναικών. 

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, όπου το περιεχόμενο κάθε φορά συνδιαμορφώνεται από τις συμμετέχουσες. Ποικίλει από τη συλλογή και καταγραφή άγριων χόρτων και προφορικής ιστορίας, μέχρι μαθήματα φωτογραφίας με smartphones. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης δομής για τη συνάντηση και την ενδυνάμωση αυτών των γυναικών και η διάχυση της πρακτικής και σε άλλες κοινότητες. 

Το πρότζεκτ “Βεγγέρα” είναι ένα από τα 15 projects σε όλη την Ελλάδα που επιλέχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Start - Create Cultural Change”.

Περισσότερες πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook: theveggeraproject

Instagram: the_veggera_project

Youtube: The veggera project crete channel

Website: www.theveggeraproject.gr (υπό κατασκευή)

Λίγα λόγια για το START

Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα.

Yποστηρίζει νέες και νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες προσφέρουν ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και ενισχύουν το τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον κοινωνικο-πολιτιστικό τομέα και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα START είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο

www.startgreece.net

Υπεύθυνη του προγράμματος:

Ειρήνη Αμπουμόγλι

Τηλ.: 6945959083

Email: [email protected]

Ειρήνη Αμπουμόγλι – Σύντομο βιογραφικό

Η Ειρήνη είναι ηθοποιός με ΜΑ στη Σκηνοθεσία Θεάτρου. (Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ και Lassaâd École Internationale de Théâtre, Βρυξέλλες). Το ενδιαφέρον της για τον διαθεματικό φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες την οδήγησε στο να παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα στην Κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης). 

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και θεατρολόγος και έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και ιδρύματα (ΚΘΒΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Εργαστήριο Φύλου Πανεπιστημίου Κρήτης κ.α.)

Πεπεισμένη για την ανάγκη του φεμινισμού στις σύγχρονες κοινωνίες και τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου, χρησιμοποιεί την εμπειρία της και το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο για να δημιουργεί προγράμματα και παραστάσεις με σκοπό την ενδυνάμωση ενάντια στο ρατσισμό και τα έμφυλα στερεότυπα σε παιδιά και ενήλικες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News