Το «Μέσα Φως» του Μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στον Θερινό Κινηματογράφο «Κήπος» στα Χανιά

Πολιτισμός
Το «Μέσα Φως» του Μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στον Θερινό Κινηματογράφο «Κήπος» στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου και ώρα 21.00

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το μέσα φως» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη σε παραγωγή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» θα φιλοξενήσει ο θερινός κινηματογράφος «Κήπος» στα Χανιά και συγκεκριμένα την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ώρα 21.00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην ταινία διάρκειας 92’, ο επικ. καθηγητής Οφθαλμολογίας και ιδρυτής του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στη Χερσόνησο Γιώργης Μαρκάκης καταθέτει με γλαφυρό αφηγηματικό τρόπο βιώματα και αναμνήσεις του, όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ‘χει κλείσει εντός του».

Θυμάται τον παππού του, τον Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και ξεναγεί τον θεατή στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».

Να σημειωθεί ότι η ταινία έχει λάβει πρώτα βραβεία καλύτερης ταινίας & μουσικής στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών του Λονδίνου (2016), τρίτο βραβείο στο 17ο παγκόσμιο διαγωνισμό AVICOM για οπτικοακουστικά μέσα στα Μουσεία (2016), καθώς και βραβεία και διακρίσεις στο 9ο  και 2ο Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ σε Χαλκίδα και Ιεράπετρα αντίστοιχα (2015).

Τέλος, η προβολή της ταινίας σηματοδοτεί – μαζί και με τις άλλες ταινίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου μ’ ελεύθερη είσοδο- την έναρξη της θερινής λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου Χανίων και τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν οι φίλοι του κινηματογράφου ενδιαφέρουσες ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κινηματογράφου:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News