Πολιτισμός

"Η Αγωνία του Βυζαντίου" ένα επίτευγμα του γαλλικού βουβού κινηματογράφου για την Άλωση της Πόλης

Μια δραματική αναπαράσταση των τελευταίων ημερών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που περιλαμβάνει τη πολιορκία, τη Πτώση και τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης. Η υπόθεση της ταινίας περιφέρεται γύρω από τον αγώνα και την αγωνία των κατοίκων της Πόλης για σωτηρία. Η ταινία παραμένει πιστή στη παρουσίαση των ιστορικών προσώπων (ειδικά η ηγετική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου υπογραμμίζεται με έμφαση) και γεγονότων, κάτι που την καθιστά κατάλληλη και για εκπαιδευτική χρήση.

Η «Η Αγωνία του Βυζαντίου» συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες ιστορικές ταινίες και αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα του γαλλικού βουβού κινηματογράφου. Περιλαμβάνει επικές μάχες με πολλούς κομπάρσους αλλά και σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ενώ, τα θαυμάσια ντεκόρ του Ρομπέρ Ζυλ Γκαρνιέ είναι ζωγραφισμένα στο χέρι σε μίμηση των πρωτότυπων και σου δίνουν την εντύπωση ότι η ταινία έχει γυριστεί επί τόπου και όχι μέσα στα γαλλικά στούντιο.

Η αποφράδα ημέρα αποτέλεσε την ιστορική αρχή της σκλαβιάς του ελληνισμού στον οθωμανικό ζυγό και βύθισε τον Ελληνισμό στον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα την ίδια εποχή που οι υπόλοιπες δυτικές χώρες έμπαιναν στο στάδιο της Αναγέννησης. Πέρασαν 400 χρόνια μέχρι να ευοδώσουν οι συνεχείς προσπάθειές των Ελλήνων για λευτεριά, ενώ για πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου η σκλαβιά κράτησε πολύ παραπάνω.

Κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου ο ελληνισμός τιμάει το συγκεκριμένο περιστατικό όχι ως γιορτή ή έστω σαν ιστορικό ορόσημο αλλά σαν την αρχή της "Εβδομάδας των Παθών" του Έθνους και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας. Και όπως οι ύμνοι της εβδομάδας του Πάσχα κάνουν συνεχή αναφορά στην επερχόμενη Ανάσταση του Κυρίου έτσι και κατά την διάρκεια της σκλαβιάς δεν έπαψε ποτέ να ακούγετε το προφητικό " Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο".

Πρωτότυπος τίτλος: L ‘Agonie de Byzance

Σκηνοθέτης: Louis Feuillade

 Πρωταγωνιστούν: Luitz Morat,  Albert Reusy, Georges Melchior, Edmond Bréon, Jeanne Briey, Fabienne Fabrèges, Émilien Richard

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια