Πολιτισμός

Αγία Φωτεινή: Πανηγυρίζει το Ιερό Ησυχαστήριο στα Ελληνοπεράματα

Πανηγυρίζει το Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής στα Ελληνοπεράματα Ηρακλείου

Κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε ο εσπερινός το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της εορτής της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.  

Ωστόσο ανοικτές θα είναι οι πόρτες του Ησυχαστηρίου για τους ευσεβείς Χριστιανούς, την Κυριακή το πρωί, όπου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, πρώτη ημέρα της λήξης των αυστηρών μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Ειδικότερα, το πρωί 7:30 θα τελεστεί η ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια η τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία να σεβαστούν και να τηρήσουν όλα τα υπό του νόμου και της Ιεράς Συνόδου προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Ποια ήταν η Αγία Φωτεινή

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Τις πρώτες πληροφορίες για την Αγία τις βρίσκουμε στο Δ΄ κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου (Δ' 1 - 38).

Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και εγέμιζε την στάμνα της. Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος εφανέρωσε σ' αυτήν όλη τη ζωή της.

Ο Κύριος είπε στην Αγία, ότι Αυτός είναι « τό ὕδωρ τό ζῶν», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το «πνευματικό ὕδωρ» έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία εβαπτίσθηκε Χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάσθηκε Φωτεινή.

Από τότε αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα (54 - 68), όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.

Μαζί με την Αγία Φωτεινή εμαρτύρησαν οι υιοί της και οι πέντε αδελφές της.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια