Πολιτισμός

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό με ψηφιακές δράσεις

Το Μουσείο παρουσιάζει ψηφιακά τη δράση «Συστήματα γραφής: τα σύμβολα που μας ενώνουν!»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου με δράσεις που συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών για όλους τους επισκέπτες.

Με αφορμή τη θεματική του φετινού εορτασμού, που έχει ως επίκεντρο τον ρόλο των Μουσείων ως σημείων σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή, το Μουσείο παρουσιάζει ψηφιακά τη δράση «Συστήματα γραφής: τα σύμβολα που μας ενώνουν!». 

Σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δημιούργησε και διαθέτει δωρεάν στο κοινό το ενημερωτικό φυλλάδιο του Μουσείου σε γραφή Braille.

Το φυλλάδιο απευθύνεται σε επισκέπτες με ολική ή μερική απώλεια όρασης και αποτελεί μια περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου, συνοδευόμενο από ειδικά διαμορφωμένη κάτοψη για τη διευκόλυνση των χρηστών.

Η απόδοση είναι στην ελληνική γλώσσα, ενώ προγραμματίζεται η έκδοση του αντίστοιχου φυλλαδίου στην αγγλική. Παράλληλα, και σε συνομιλία με τον μινωικό κόσμο, παρουσιάζεται ένα εκπαιδευτικό βίντεο για όλες τις ηλικίες με θέμα τα συστήματα γραφής και σφράγισης στη μινωική Κρήτη.

Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου και με δίγλωσσο υπομνηματισμό (ελληνικά-αγγλικά), στο βίντεο ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία της γένεσης και χρήσης των μινωικών γραφών, των πρωιμότερων γραφών της Ευρώπης!

Παράλληλα, εορτάζεται η επαναλειτουργία του Μουσείου για το κοινό από 15 Ιουνίου με τρία ακόμη βίντεο από το αρχείο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Το πρώτο βίντεο με τίτλο «Μουσική, χορός, αθλήματα και θεάματα στη μινωική Κρήτη» ξεναγεί στον μαγευτικό κόσμο των μουσικών οργάνων, των χορευτικών δρώμενων και των αθλημάτων μέσα από τις εικονογραφικές αναπαραστάσεις στην τέχνη της μινωικής εποχής.

Τα άλλα δύο βίντεο παρουσιάζουν αποσπάσματα από συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «ΜΟΥΣΩΝ ΗΧΟΙ: μουσικές περιηγήσεις στις υλικές μαρτυρίες του παρελθόντος».

Πρόκειται για τη «συνάντηση» της βιολοντσελίστριας Ίσιδας Μουζά με την κατεξοχήν γονιμική θεά του αιγυπτιακού πανθέου, την Ίσιδα, στη γλυπτοθήκη του μουσείου, καθώς και την «επίσκεψη» της βιολονίστριας Αναστασίας Παπαναστασίου και της φλαουτίστας Λίας Μπαμπαλετάκη στον κόσμο των μινωικών τοιχογραφιών. 

 

   

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια