«Η γυναίκα της Πάτρας» έρχεται στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
«Η γυναίκα της Πάτρας» έρχεται στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Κυριακή,08 Μαρ 2020, 21:00
Θέατρο ΚΑΤΩ
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μονόλογο, όπου η «Πανωραία» αφηγείται την ζωή της, σε πρώτο πρόσωπο, χωρίς να ντρέπεται, χωρίς να λυπάται.

Πρεμιέρα την Κυριακή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, κάνει η παράσταση «Η γυναίκα της Πάρτας» στο Θέατρο ΚΑΤΩ.

Η ΘΕΣΗ και οι Stravaganti NUOVI, σε συνεργασία με το Θέατρο ΚΑΤΩ, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κρήτη τον συγκλονιστικό μονόλογο «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γ. Χρονά.

Η Σοφία Δερμιτζάκη επιστρέφει μετά από έναν χρόνο απουσίας στο θεατρικό σανίδι υποδυόμενη ανατρεπτικά την Πανωραία, την πόρνη της Πάτρας, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πάνου Ιωαννίδη, σε μια καθόλα ανατρεπτική παράσταση.

Η αφήγηση της ζωής, του βίου μιας γυναίκας –της πόρνης Πανωραίας- που ζει στην Πάτρα από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος την κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80.Η ίδια σε πρώτο πρόσωπο διηγείται τη ζωή της χωρίς να ντρέπεται, χωρίς να λυπάται.

Ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλα ανοιχτά χωρίς φόβο, με πηγαία λαϊκότητα, με μια αυθεντική, συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις, για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα.

Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή, ακροβατώνας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Η Πανωραία γεύεται τη ζωή και την εξαντλεί ολόκληρη, με όλη της την ύπαρξη, χωρίς περιορισμούς, χωρίς ίχνος μιζέριας.

Ελεύθερος και σπάνιος λόγος που παρουσιάζεται ολοκληρωμένος στο βιβλίο του Χρονά μετά την μερική του δημοσίευση, σε συνέχειες, στο περιοδικό «Οδός Πανός» από το καλοκαίρι του 1987.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Η γυναίκα της Πάτρας» είναι η πιο αληθινή, γυμνή ιστορία, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ένας χειμαρρώδης λόγος που γίνεται ποίηση.

«Tip! Ένα έργο περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η γυναικεία χειραφέτηση αποτελεί και πάλι έναν τόπο διαπραγμάτευσης. H πρεμιέρα της Κυριακής 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, αποτελεί συνάμα σχόλιο και ιδανική επιλογή για τη βραδιά αυτή.»

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η παράσταση είναι ακατάλληλη για κάτω των 16 ετών αλλά και ότι θα πραγματοποιείτε κάθε Κυριακή και Δευτέρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News