«Σύννεφα & Κατσιφάρες» από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων σε μία ξεχωριστή έκθεση στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
«Σύννεφα & Κατσιφάρες» από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων σε μία ξεχωριστή έκθεση στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ηράκλειο εκθέτει τα ξεχωριστά έργα του ο δικός μας Λουδοβίκος

Τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, του δικού μας Λουδοβίκου των Ανωγείων, με τίτλο «Σύννεφα και Κατσιφάρες»... ταξιδεύουν και στο Ηράκλειο. 

«Τα νέφη και η πρόθεσή τους είναι αιφνίδια εικαστικά γεγονότα στον καμβά του ουρανού», αυτά αποτυπώνει στα έργα του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και μας τα παρουσιάσει σε έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά της πόλης. 

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης για άλλη μία φορά εκθέτει τις μοναδικές του δημιουργίες σε μία έκθεση που θα λάβει χώρα στην Gallery του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης από 7 έως 28 Μαρτίου 2020.

Ο Λουδοβίκος όπως ο ίδιος αναφέρει ευτύχησε να γεννηθεί στα Όρη και να βλέπει να μπερδεύονται τα σύννεφα με τις κορυφές τους, αυτά αποτυπώνει με έναν δικό του και μοναδικό τρόπο στις ξεχωριστές του δημιουργίες.  

Ο ίδιος αναφέρει στο προλογικό το σημείωμα:

«Τα νέφη και η πρόθεσή τους είναι αιφνίδια εικαστικά γεγονότα στον καμβά του ουρανού

Αλωνίζουν αυθαίρετα από ορίζοντα σε ορίζοντα αλλάζοντας σχήματα, φως, κατεύθυνση, άλλοτε βαριά, μολυβένια, ασήκωτα, άλλοτε πανάλαφρα, λευκά σαν λινά πουκάμισα.

Σκέφτηκα να "καταγράψω" αυτές τις εντυπώσεις μου, αυτά τα στιγμιαία ερεθίσματα, την κίνηση, τον όγκο, το φως.

Το σύννεφο υπήρξε από πάντα κίνητρο ποιητών και πάντα θα μας καλεί να σηκώνουμε το βλέμμα ψηλά...

Ωστόσο, καταφέραμε να του προσθέσουμε το επίθετο "τοξικό"...

και να γίνει το ολέθριο σύννεφο του πολέμου και της κλιματικής αλλαγής.

Μικροί μαθητές, όταν βλέπαμε την Κατσιφάρα (ομίχλη) να κατεβαίνει πυκνή να σκεπάζει τις πλαγιές και να μπαίνει στα στενά του χωριού και να τυλίγεται γύρω από τις λάμπες του δρόμου, λέγαμε ότι ο Θεός κουβεντιάζει με τους βοσκούς μας».

«Υπέροχος και στη ζωγραφική του!»

Εντυπωσιασμένη η Δρ. Ιστορικός της Τέχνης και Τεχνοκριτικός κ. Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν γράφει για τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, σχολιάζοντας τις τελευταίες του δημιουργίες:

«Υπέροχος, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και στη ζωγραφική του.

Κοντολογίς, στα πρόσφατα έργα του "Σύννεφα και Κατσιφάρες" έχει ενορχηστρώσει, με μοναδικό τρόπο την πεμπτουσία αυτής της "ενέργειας" που διέπει το Σύμπαν.

Ιδιόμορφο και απόλυτα ευρηματικό είναι το "φως", που ξεπηδά, χαρισματικά, μες από τα σύννεφα και τις κατσιφάρες του εμπνευσμένου δημιουργού.

Φως που ακτινοβολεί...

Κατεξοχήν, επαλήθευση του ορισμού που έδωσε ο Πλάτωνας για την αυθεντική τέχνη - Ότι, δηλαδή, πρέπει να εκπροσωπεί μία "ιδέα" και όχι αν αποτελεί μία μίμηση...».

«Τον ευχαριστώ για κάποιες στιγμές γοητείας»

Γράφει ο Κώστας Τσόκλης για τον δικό μας Λουδοβίκο:

«Ήξερα ότι ο Λουδοβίκος άρχισε την καλλιτεχνική του ζωή σαν επίδοξος ζωγράφος, αλλά δεν είχα δει ποτέ τα ζωγραφίσματά του. Μου έδειξε προχθές τις εικόνες του (όχι τα ίδια), στο κινητό του τηλέφωνο, όπως κάνουν πια όλοι. Και μου άρεσαν!

Τα βρήκα ευαίσθητα και εμμονικά, σαν τα τραγούδια του, δείγμα κι αυτό της συνέπειας και της αποδοχής του πνευματικού χώρου που τον φιλοξενεί. Τα είδα σαν έργα ενός προικισμένου ερασιτέχνη (ευτυχώς) ζωγράφου, σεμνά, χωρίς μεγαλοστομίες και ιστορικές διεκδικήσεις. Και τα ζήλεψα.

Μου έφεραν στο νου, τα νεανικά μου χρόνια, τότε που κι εγώ δεν διεκδικούσα ακόμα τίποτα άλλο, εκτός από τη χαρά της δημιουργίας. Και συγκινήθηκα.

Και τον ευχαριστώ για κάποιες στιγμές γοητείας, που σαν διάτων, κάποτε - κάποτε μου προσφέρει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News