default-image

Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου Δομινικανών: Νέα σελίδα για την ανάδειξή του ξεχωριστού μνημείου

Πολιτισμός
Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου Δομινικανών: Νέα σελίδα για την ανάδειξή του ξεχωριστού μνημείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει ο δρόμος για βιωματικές εμπειρίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου - Πράσινο φως για την έκθεση διαδραστικών συστημάτων

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η πρόταση για τη δημιουργία βιωματικής έκθεσης διαδραστικών συστημάτων στον χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, στο Ηράκλειο.  Και όλα αυτά στο πλαίσιο του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, το οποίο συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με το έργο να έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση κονδυλίων.

Τα διαδραστικά αυτά συστήματα θα προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική εμπειρία, χωρίς να απαιτούνται μόνιμες παρεμβάσεις.

«Με πολύ χαρά, η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Ενορία Αγίου Δημητρίου και τον Σύλλογο Φίλων Αγίου Πέτρου για την προώθηση της σημαντικής αυτής μελέτης η οποία έχει να κάνει με την ψηφιακή αποτύπωση του ναού, έργο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν με σύγχρονο τρόπο για την ιστορία του ναού και της πόλης».

Αυτό δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV και το neakriti.gr ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα του Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι «προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων καθώς και την εξασφάλιση πόρων για τη δημοπράτηση του έργου».

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλάκη, «η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια».

«Πράσινο φως» για το ξεχωριστό μνημείο

Το ΚΑΣ άναψε το πράσινο φως στην παρακάτω πρόταση, η οποία προκάλεσε ικανοποίηση στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών είναι ένα ξεχωριστό μνημείο της πόλης του Ηρακλείου. Ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική, ενώ η θέση του στον βόρειο παραλιακό δρόμο κοντά στον κύριο άξονα της 25ης Αυγούστου, και η εγγύτητα σε άλλα μνημεία, όπως ο Κούλες και τα Νεώρια, τον τοποθετεί κυριολεκτικά σε ένα σταυροδρόμι ιστορίας και πολιτισμού της πόλης.

Το ίδιο ισχύει και μεταφορικά: Είναι το μοναδικό επισκέψιμο μνημείο της Καθολικής Εκκλησίας της Βενετοκρατίας που μπορεί να γίνει εστιακό σημείο αναφοράς για την πολυπολιτισμική ιστορία του τόπου. Η πρόταση αυτή παρουσιάζει την αξιοποίηση του ναού προς την κατεύθυνση της συνύπαρξης των θρησκειών και των πολιτισμών στο Ηράκλειο, με έμφαση στην ιστορία της θρησκευτικής τέχνης στην πόλη ειδικότερα και στην Κρήτη γενικότερα κατά την δεύτερη μ.Χ. χιλιετία, από το Βυζάντιο στην Ενετική και την Οθωμανική κυριαρχία.

Οι κύριοι άξονες στους οποίους κινείται η πρόταση είναι:

  • Η ιστορία του Ναού
  • Θρησκευτικά μνημεία του Ηρακλείου
  • Η ιστορία του Ηρακλείου από την αρχαιότητα ως σήμερα σε μικρογραφία: Οι ανασκαφές στον χώρο του Ναού
  • Η σχέση Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Ο ρόλος των μοναστικών ταγμάτων
  • Η θρησκευτική τέχνη σε αντίστιξη: Καθολική και Ορθόδοξη αγιογραφία, αρχιτεκτονική και εκκλησιαστική μουσική
  • Κρήτες καλλιτέχνες στην Ιταλία: El Greco, Μιχαήλ Δαμασκηνός, Φραγκίσκος Λεονταρίτης».

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω ανάδειξη του σημαντικού ναού της πόλης, ο οποίος ανοίγει τις πύλες του, μετά το Πάσχα και καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, έχοντας μάλιστα μεγάλη επισκεψιμότητα από μεμονωμένους τουρίστες Κρουαζιέρας, οι οποίοι αγγίζουν τους 2.000 το μήνα.

Οι παραπάνω εξελίξεις σκόρπισαν χαρά και στον πατήρ  Εμμανουήλ Ζερβάκη, εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, καθώς όπως είναι γνωστό ο Ιερός Ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών ανήκει στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Λιμένος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News