default-image

Ο μεγάλος ρομαντικός Ρίχαρντ Βάγκνερ

Πολιτισμός
Ο μεγάλος ρομαντικός Ρίχαρντ Βάγκνερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά να συνθέτει τις πρώτες του σονάτες και το 1831 αρχίζει να σπουδάζει μουσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας

Σαν σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου του 1883, πεθαίνει στη Βενετία ένας από τους μεγαλύτερους ρομαντικούς μουσικούς συνθέτες. Ο λόγος για το Γερμανό Ρίχαρντ Βάγκνερ. Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1813 στη Λειψία και ήταν το ένατο παιδί της οικογένειάς του.

Έξι μόλις μήνες μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του πεθαίνει από τύφο και η μητέρα του Βάγκνερ παντρεύεται τον ηθοποιό, ζωγράφο και ποιητή Λούντβιχ Γκάιερ. Ο Γκάιερ θα νοιαστεί για τα παιδιά της γυναίκας του, γεγονός το οποίο ο Βάγκνερ θα εκτιμήσει πολύ.

Οι εικασίες που ήθελαν τον Γκάιερ ως πραγματικό πατέρα του Βάγκνερ δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά και δε διαψεύστηκαν ποτέ. Σε ηλικία 16 ετών ο Βάγκνερ θα ακούσει τον “Φιντέλιο” του Μπετόβεν και αποφασίζει να γίνει μουσικός. Ξεκινά να συνθέτει τις πρώτες του σονάτες και το 1831 αρχίζει να σπουδάζει μουσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Το 1832 συνθέτει τη “Συμφωνία σε ντο μείζονα” κι ένα χρόνο μετά ξεκινά τη σύνθεση των “Νεράιδων”.

Ο Βάγκνερ ήταν αυτός που μεταμόρφωσε την όπερα σε “μουσικό δράμα” (musikdrama), συνδυάζοντας ιδανικά μουσική, ποίηση, χορό και οπτική απόλαυση. Μερικά από τα διασημότερα έργα του είναι ο “Ιπτάμενος Ολλανδός”, το “Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν”, το “Λυκόφως των Θεών” και το “Τριστάνος και Ιζόλδη”. Ο Βάγκνερ παντρεύτηκε δύο φορές. Ήταν γνωστός για τις αντισημιτικές του πεποιθήσεις, κάτι που εκμεταλλεύτηκε μερικές δεκαετίες αργότερα ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος δήλωσε ότι τα έργα του Βάγκνερ είναι τα «πλέον κατάλληλα ακούσματα για τα αφτιά των γνήσιων Γερμανών».

Βίος και πολιτεία του Γεωργίου Παπανδρέου

Πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Βάγκνερ, στις 13 Φεβρουαρίου του 1888, γεννιέται στο Καλέντζι της Αχαΐας ο Γεώργιος Παπανδρέου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στο Βερολίνο.

Το 1915 διορίστηκε νομάρχης Λέσβου και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στο πολιτικό γραφείο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το 1930, με την επιστροφή του Βενιζέλου στην εξουσία, ο Παπανδρέου διορίζεται υπουργός Παιδείας και λαμβάνει σημαντικά μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Στην κατοχική περίοδο, κατέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συμμετείχε στο συνέδριο του Λιβάνου.

Εκεί αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον ίδιο. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα. Συνεργάζεται για λίγο με τους Φιλελεύθερους του Σοφοκλή Βενιζέλου, ωστόσο στη συνέχεια τίθεται επικεφαλής της Ένωσης Κέντρου. Το 1964 κερδίζει τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, ωστόσο το 1965, με την περίφημη αποστασία, η κυβέρνηση Παπανδρέου ανατρέπεται.

Τα επόμενα δύο χρόνια η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση, η οποία κορυφώνεται στις 21 Απριλίου του 1967 με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Η χούντα θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Παπανδρέου, ο οποίος αφήνει τελικά την τελευταία του πνοή την 1η Νοεμβρίου του 1968 στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Η κηδεία του μετατρέπεται σε τεράστια διαδήλωση του λαού της Αθήνας ενάντια στη δικτατορία, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News