Έκθεση για το Ολοκαύτωμα στο Λύκειο Χερσονήσου

Πολιτισμός
Έκθεση για το Ολοκαύτωμα στο Λύκειο Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια διαδρομή από τα εβραϊκά γκέτο και τα στρατόπεδα εξόντωσης, μέχρι ζωή των επιζώντων

Από το 2004 και κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου τιμάται «η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» ακολουθώντας την παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα και τιμώντας την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου Άουσβιτς –Μπιρκενάου από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

Το Γενικό Λύκειο Λιμένος Χερσονήσου τιμώντας και φέτος την επέτειο αυτή και συνεχίζοντας μια παράδοση ενασχόλησης με δραστηριότητες σχετικές με το Ολοκαύτωμα διοργανώνει στους χώρους του μια έκθεση με φωτογραφικό και έντυπο υλικό. Η έκθεση αποτελείται από 18 ευμεγέθη πάνελ που περιέχουν ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό αλλά και μαρτυρίες θυμάτων και επιζώντων. Τα πάνελ παρουσιάζουν με χρονολογική σειρά τα κύρια γεγονότα που οδήγησαν στην προσπάθεια εξόντωσης του ευρωπαϊκού εβραϊσμού από το ναζιστικό καθεστώς. Προβάλλονται εικόνες από τη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη, από τα εβραϊκά γκέτο και τα στρατόπεδα εξόντωσης, αλλά και από τη ζωή των επιζώντων.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προκαλέσουν την αντίδραση των μαθητών σε  φαινόμενα όπως ο αντισημιτισμός, το φυλετικό μίσος και η μισαλλοδοξία. Η έκθεση παρουσιάζει όψεις της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη πριν τον πόλεμο, κατά τη διάρκειά του αλλά και μετά από αυτόν. Στόχος μας δεν είναι να προκληθούν σοκαριστικές εντυπώσεις στους μαθητές, αλλά να παρουσιαστούν οι Εβραίοι ως πρόσωπα με ζωή πριν αλλά και μετά το Ολοκαύτωμα.  

Το υλικό της έκθεσης παραχωρήθηκε από το ίδρυμα Yad Vashem της Ιερουσαλήμ και εκτυπώθηκε με έξοδα της σχολικής επιτροπής του δήμου Χερσονήσου τον οποίο ευχαριστούν και δημόσια οι συντελεστές της εκθεσης.

Την διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβαν ο φιλόλογος κ. Σφακιωτάκης Σταύρος με την αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση του διευθυντή του Λυκείου κ. Μπάτσου Χριστόφορου. Σημαντική ήταν και η  συμβολή των μαθητών του Λυκείου που έχουν συμμετάσχει σε πολλές δράσεις σχετικές με το Ολοκαύτωμα τα τελευταία χρόνια.

Την έκθεση εκτός από την οργανωμένη περιήγηση των μαθητών του λυκείου Χερσονήσου επισκέφτηκαν και περιηγήθηκαν και οι μαθητές των όμορων σχολείων της περιοχής.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό και τους γονείς των μαθητών που θα επισκεφτούν το σχολείο για να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους μέχρι την Τετάρτη  5/2 ενώ οι μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας για το ολοκαύτωμα ετοιμάζουν και ανοιχτή απογευματινή εκδήλωση-παρουσίαση στους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News