«Έλα Κοντά» στην Ασή Γωνιά

Πολιτισμός
«Έλα Κοντά» στην Ασή Γωνιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο Καπετανοχώρι της Κρήτης

Η Ασή Γωνιά είναι ένα ριζίτικο, ορεινό, κτηνοτροφικό χωριό του Δήμου Αποκορώνου Χανίων, είναι το μεγαλύτερο Καπετανοχώρι της Κρήτης, αφού οι λέξεις Ασή Γωνιά σημαίνουν γωνιά των ΧαΪνηδων, των παλικαριών, των ανυπότακτων και των καπεταναίων που στο πέρασμα των χρόνων έπαιξαν  σημαντικό ρόλο στα επαναστατικά κινήματα του νησιού μας!

Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και είναι ένα από τα πιο φιλόξενα χωριά των Χανίων. Έχει πολύ πράσινο, νερά, καρποφόρα δέντρα, δάση αλλά πάνω από όλα οι Ασηγωνιώτες είναι εργατικοί, γλεντζέδες, πολύ πιστοί στον Άγιο τους τον οποίο τιμάνε όλο το χρόνο! Ο Άγιος Γεωργιος είναι ο προστάτης τους και υπάρχουν δυο εκκλησίες στη χάρη του! Η Ασή Γωνιά ξετυλίγει όλες τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της  και αναβιώνει όλα τα ήθη και τα έθιμα του στο ολοκαίνουργιο επεισόδιο Έλα Κοντά!

Μιλάμε για τον Άη Γιώργη και τα θαύματα του, ανεβαίνουμε στον Τίμιο Σταυρό ψηλά στο βουνό και ακολουθούμε ένα έθιμο αιώνων κρατώντας τα ταξιμάρια μας μέσα στη βούρια, επισκεπτόμαστε ένα από τα πιο παραδοσιακά μιτάτα και φτιάχνουμε το τυράκι μας, ενώ οι γυναίκες του χωριού μας ανοίγουν τα παραδοσιακά καλοδιατηρημένα σπιτικά τους κάνοντας έτσι μια βουτιά στο παρελθόν!

Το μουσικό συγκρότημα του Μανώλη Κονταρού και τα τμήματα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασηγωνιωτών «ο Άγιος Γεώργιος» έχουν αναλάβει την διασκέδαση μας!

Κρήτη με τους Λεβέντες σου και τα Ριζιτίκα σου…!

Την Κυριακή 17:50 «Έλα Κοντά» στην Ασή Γωνιά με την Αναστασία Μπιτζιλέου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News