Αντώνης Κορωναίος: Ο καταξιωμένος τενόρος στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Πολιτισμός
Αντώνης Κορωναίος: Ο καταξιωμένος τενόρος στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαινιάζει τον κύκλο Λυρικό και Μουσικό θέατρο

Ένας από τους σημαντικότερους λυρικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, εγκαινιάζει τον κύκλο Λυρικό και Μουσικό θέατρο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σε μια μοναδική συναυλία με διάσημες άριες του διεθνούς ρεπερτορίου, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, στις 21:00, στην Αίθουσα Συναυλιών.

Στην πρώτη του συναυλία στο ΠΣΚΗ, τον Αντώνη Κορωναίο συνοδεύει ο βραβευμένος πιανίστας Δημήτρης Βεζύρογλου.

Αντώνης Κορωναίος

Ο Αντώνης Κορωναίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1968. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά της μουσικής, καθώς και μονωδία με τον Γιώργο Ζερβάνο και τη Μαρίνα Κρίλοβιτς. Το 1996 πήρε Δίπλωμα Μονωδίας υπό την εποπτεία του Κώστα Πασχάλη. Συνέχισε σπουδές στην Ελλάδα με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και στην Ιταλία με τους Ρετζίνα Ρέσνικ, Ουίλλιαμ Ματτεούτσι και Αλμπέρτ Ρινάλντι. Την χρονική περίοδο 1994-2015 εμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε περίπου 35 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών.

Σε είκοσι περίπου όπερες ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς και βασικούς ρόλους λυρικού τενόρου, όπως: Πεντρίγιο [Η απαγωγή από το σεράι/Die Entführung aus dem Serail του Wolfgang Amadeus Mozart], Τιμονιέρης [Ο ιπτάμενος Ολλανδός/Der fliegende Holländer του Wilhelm Richard Wagner], Κόμης Ορύ [Le comte Ory του Gioachino Antonio Rossini], Κόμης Αλμαβίβα [Ο κουρέας της Σεβίλλης/Il barbiere di Siviglia του Wolfgang Amadeus Mozart], Ταμίνο [Ο μαγικός αυλός/Die Zauberflöte του Wolfgang Amadeus Mozart], Αλέξανδρος [Μαραθών-Σαλαμίς του Παύλου Καρρέρ], Ισμαήλ [Ναμπούκκο/Nabucco του Giuseppe Verdi], Φόργκαελ [Τα ξωτικά νερά του Μανώλη Καλομοίρη], Δούκας της Μάντοβα [Ριγολέττος/Rigoletto Giuseppe Verdi], Ντον Ραμίρο [Σταχτοπούτα/La Cenerentola του Gioachino Rossini], Νεμορίνο [Το ελιξίριο του έρωτα/L’elisir d’amore του Gaetano Donizetti], Αλφρέντο Ζερμόν [Τραβιάτα/La traviata του Giuseppe Verdi], Πονγκ [Τουραντότ/Turandot του Giacomo Puccini] κ.ά.

Εμφανίστηκε στις οπερέτες “Ο Βαφτιστικός” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και “Η Νυχτερίδα” [Die Fledermaus] του Johann Strauss . Από το 1998 τραγουδά τακτικά σε λυρικά θέατρα πόλεων του εξωτερικού (Βιέννη, Βερολίνο, Μόναχο, Λωζάννη, Ζυρίχη, Γενεύη, Ρώμη, Φλωρεντία, Τρεβίζο, Κατάνια, Τόκιο, Γιοκοχάμα, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη), ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους τενόρου, κυρίως σε όπερες των Gioachino Antonio Rossini και Wolfgang Amadeus Mozart. Υπήρξε μόνιμο στέλεχος της Γερμανικής Όπερας Ρήνου στο Ντύσσελντορφ (2002-2004). Απέσπασε βραβείο στον διαγωνισμό «Όπερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό «Τζουζέππε ντι Στέφανο» στο Τράπανι της Σικελίας (2001). Έχει ηχογραφήσει έργα Γιάννη Μαρκόπουλου (Uninersal, Lyra), Θάνου Μικρούτσικου (ΕΜΙ), Γιώργου Κουρουπού (2001, Ankh Productions) και την όπερα “Ορέστης” του Georg Friedrich Händel (MDG).

Δημήτρης Βεζύρογλου

Ο Δημήτρης Βεζύρογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα και έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα και Δεύτερο Βραβείο παμψηφεί (1991). Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι για τέσσερα χρόνια στο Εθνικό Ωδείο D’Aubervilliers – La Courneuve με καθηγητές τους Bruno Rigutto – Hubert Guillard και έλαβε το 1994 το Κρατικό Δίπλωμα Πιάνου και Δεύτερο Βραβείο παμψηφεί.

Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Καμεράτα και την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μουσικός προετοιμαστής (co-repetitor) σε όπερες και ορατόρια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου που εκτείνεται από τον Henry Purcell (Dido and Aeneas) και τον Franz Joseph Haydn (L’Isola Disabitata) έως τον Kurt Weill (Der Zar Lässt Sich Photographieren) και τον Cristóbal Halffter (Lazarus). Παράλληλα, προετοιμάζει τραγουδιστές, μουσικούς και ηθοποιούς σε συνεργασία με διάφορα ωδεία (Ωδείο Αθηνών, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Εθνικό Ωδείο κ.ά.), σε συνεργασία με διάφορα φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών, Festival of the Aegean κ.ά.), αλλά και ιδιωτικά, για την συμμετοχή τους σε όπερες, ορατόρια, συναυλίες, πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, σεμινάρια, ακροάσεις, ηχογραφήσεις κλπ.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News