Πολιτισμός

Μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Μουσείο Χριστιανική Τέχνης

Πρωτότυπη εκδήλωση

Πώς υποδέχονται τον νεογέννητο Χριστό και τον καινούργιο χρόνο οι λαοί της Μεσογείου και της Βαλκανικής

Ευχές στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα βουλγάρικα, στα ρουμάνικα, αλλά και στα ελληνικά κατέκλυσαν τον χώρο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», σε μία πρωτότυπη εκδήλωση την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα στο χώρο του Μουσείου.

Το φωνητικό σύνολο «Θύραθεν» ερμήνευσε κάλαντα και εορταστικές μελωδίες από χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού και της έλευσης του νέου έτους δεν αφήνει κανέναν λαό ασυγκίνητο. Κάλαντα ακούγονται σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και σε χώρες που δεν θεωρούνται αμιγώς χριστιανικές.

Στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης οι επισκέπτες ένιωσαν την οικουμενικότητα αυτών των ευχετήριων τραγουδιών καθώς θα ακούσουν μελωδίες από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο μέχρι τις Βαλκανικές χώρες και την Κάτω Ιταλία, την Ισπανία και την Αφρική.

Ευχές στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα βουλγάρικα, στα ρουμάνικα, αλλά και στα ελληνικά θα κατέκλυσαν τον χώρο του μουσείου. Πολύγλωσσες ευχές για Αγάπη, Ειρήνη, Γαλήνη και Προσδοκία.

Το ρεπερτόριο περιελάμβανε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, εναρμονισμένα για τετράφωνη χορωδία, καθώς και πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια από τη μουσική βαλκανική παράδοση.

Το THIRATHEN VOCAL GROUP παρουσίασε το ρεπερτόριό του χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων (a capella), αναδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλία και ευρύτητα τόσο της ανθρώπινης φωνής όσο και της μουσικής μας πολυφωνικής παράδοσης.

Ερμήνευσαν οι: Μαριλένα Βασιλάκη, Εύα Δημάκη, Εύα Θανάση, Ειρήνη Θεοφάνους, Εύα Κουτσογιαννάκη - Πιτσικάκη, Ελισάβετ Κουφού, Θέτιδα Κουφού, Σοφία Λιάσκου, Ζωή Παπαδάκη, Φιλία Σκουρογιάννη, Μαρία Σταματάκη και τα παιδάκια Μαρία Δοξαστάκη και Ζέφη Πανσεληνά. Αφήγηση – κείμενα: Ζωή Παπαδάκη.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια