Ερωτόκριτος και Αρετούσα, η αγάπη τους στη Γενεύη

Πολιτισμός
Ερωτόκριτος και Αρετούσα, η αγάπη τους στη Γενεύη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες Έλληνες βρέθηκαν με σκοπό την διάδωση του σπουδαίου έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου

Δεκάδες Έλληνες και φιλέλληνες από τη Γενεύη βρέθηκαν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, για να διαδώσουν τις αξίες από το σπουδαίο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης παρουσίασαν μέσα από καλλιτεχνικά έργα και απαγγελία αποσπασμάτων του έργου, την αγάπη της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και συλλόγων της περιοχής λίγο πριν πέσει η αυλαία του Έτους Ερωτόκριτου, στο πλαίσιο του οποίου είχε ενταχθεί η εκδήλωση με τίτλο «Ερωτόκριτος και Αρετούσα, η αγάπη τους στη Γενεύη».

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ είχε την ευγενική υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

«Δεκάδες Έλληνες και φιλέλληνες από τη Γενεύη και τις γύρω περιοχές δώσαμε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 μία υπόσχεση. Να μην πάψουμε να μελετούμε και να διαδίδουμε τις αξίες που μας δίδαξε στο σπουδαίο έργο του ο Βιτσέντζος Κορνάρος στις αρχές του 17ου αιώνα. Αλλά κυρίως να αγαπάμε, όπως η «αγάπη η μπιστική που στον κόσμο φανερώθη». Παράλληλα όμως να εμπνέουμε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το αποτέλεσμα της σπουδαίας εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη Γενεύη το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, λίγο πριν ολοκληρωθούν «του κύκλου τα γυρίσματα», λίγο πριν πέσει η αυλαία του Έτους Ερωτόκριτου, στο πλαίσιο του οποίου είχε ενταχθεί η εκδήλωση με τίτλο «Ερωτόκριτος και Αρετούσα, η αγάπη τους στη Γενεύη».

Οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης παρουσίασαν μέσα από καλλιτεχνικά έργα και απαγγελία αποσπασμάτων του έργου, την αγάπη της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου. Και μαζί συνέκριναν την προσμονή της Πηνελόπης και την αναγνώριση του Οδυσσέα, με εκείνη του Ερωτόκριτου. Μαζί με τα παιδιά, ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς, βρέθηκαν επί σκηνής η καλλιτέχνης Άννα Κώτη, που ερμήνευσε με συγκινητικό τρόπο διάφορα αποσπάσματα του Ερωτόκριτου, όπως τον θρήνο και τον όρκο της Αρετούσας. Την συνόδευαν οι μουσικοί Παντελής Βερβατίδης, Μιχάλης Καλκάνης και Gilles Decorvet. Ο δε τελευταίος μάγεψε το κοινό σε μια υπέροχη ανάγνωση του Ερωτόκριτου στα γαλλικά. Η εκδήλωσή μας δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο από κρητικούς χορούς που παρουσίασαν τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Γενεύης, ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Κρήτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και συλλόγων της περιοχής μας, όπως ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και Πρεσβευτής του Ελληνισμού, κύριος Γ. Στασινάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης, κυρία Έ. Θεοχαροπούλου, και πλήθος Ελλήνων και φιλελλήνων της περιοχής μας.

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ είχε την ευγενική υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Υποστηρίχθηκε όμως και από πλήθος συλλόγων και φορέων της Ελβετίας, οι οποίοι στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή, όπως το γραφείο τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Ελβετίας από τη Ζυρίχη.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο στους Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν, στους μουσικούς και καλλιτέχνες, στους χορευτές μας, και ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στο να στηθεί αυτή η εκδήλωση μπροστά και πίσω από τη σκηνή, σε κάποιους μάλιστα που ήρθαν από την Ελλάδα για να βοηθήσουν, σε όσους την παρακολούθησαν και σε όσους τη στήριξαν από την πρώτη στιγμή: τον Γενικό Πρόξενο στη Γενεύη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, τα ΜΜΕ της Κρήτης.

Από την πόλη των διεθνών οργανισμών, που ο Κάλβος και ο Καποδίστριας άφησαν το δικό τους στίγμα, θα συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε και να ανταμώνουμε υμνώντας την πατρίδα μας».

«Τούτη η αγάπη η μπιστική, με τη χαρά τελειώθη,

Και πλερωμή στα βάσανα, μεγάλη τως εδόθη.

Και καθανείς που διάβασε εδά ας το κατέχει,

Μη χάνεται στα κίνδυνα, μα πάντ’ ολπίδα ας έχει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News