«Η Γυναίκα στη δωδεκάδελτο επιγραφή των νόμων της Γόρτυνας»

Πολιτισμός
«Η Γυναίκα στη δωδεκάδελτο επιγραφή των νόμων της Γόρτυνας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει η εκδήλωση

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα», συνεχίζει το δεύτερο κύκλο εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματός του «Γυναίκες, …αεί διδασκόμενες», για επιμόρφωση και ψυχαγωγία γυναικών.

Στόχος του Προγράμματος, ως γνωστόν, είναι η επιμόρφωση-ψυχαγωγία-ενδυνάμωση των συμμετεχουσών, με μηνιαίες συναντήσεις, μέσω ομιλιών και δραστηριοτήτων, με ενεργό/διαδραστική συμμετοχή των μελών της ομάδας και με ποικιλομορφία θεμάτων.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Έτσι, την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου τ.ε. , 6-8 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο, η κ. Αθηνά Σφακάκη, συγγραφέας-ξεναγός, θα αναφερθεί με το δικό της παραστατικό και γλαφυρό τρόπο, στη θέση της Γυναίκας μέσα σε ένα κείμενο νόμων του 6ου π.Χ αιώνα, χαραγμένων πάνω σε λίθους μέσα στην Αγορά της αρχαίας ελληνικής Γόρτυνας.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πώς η κοινωνία της εποχής εκείνης καθόριζε τη θέση της γυναίκας ανάλογα με την επιμέρους ιδιότητα που τη χαρακτήριζε, ως «δούλη», «δούλη-οικέα» ή «ελευθέρα».

Εξ ίσου ενδιαφέροντα δε είναι τα θέματα που πραγματεύεται η επιγραφή αυτή, όπως ο βιασμός, ο γάμος, το διαζύγιο, η προίκα, η κληρονομιά και οι υιοθεσίες, σε σχέση πάντα με τη θέση της γυναίκας.

Και βέβαια, η κ. Σφακάκη με πολλή προθυμία θα απαντήσει σε ερωτήματα των παρευρισκομένων, ενώ θα μας προσφέρει, σε επόμενο χρόνο, μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Η κ. Αθηνά Ν. Κυριακάκη-Σφακάκη γεννήθηκε στο  Ρέθυμνο και είναι Πτυχιούχος της Σχολής Ξεναγών  και του Ινστιτούτου Τραπεζικών Σπουδών της Εμπορικής και Ιονικής Τραπέζης, με πολλές μετεκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ξεναγός στην Αγγλική γλώσσα, μέλος  του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης από το 1971.                                                                                                                                            Έχει διατελέσει Τραπεζικό Διευθυντικό-Διοικητικό Στέλεχος, εκλεγμένο μέλος σε συνδικαλιστικά όργανα του Τραπεζικού τομέα επί σειρά  ετών, υποψήφια βουλευτής Ν. Ηρακλείου και είναι επίτιμο μέλος πολλών Συλλόγων.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Δραστηριοποιείται έντονα σε πολλούς Ομίλους εθελοντών, όπως ο Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιά-ζω»,  ο Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας « Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» και άλλοι.                                                                                                                                         Ξεναγεί εθελοντικά, δίδει διαλέξεις στην Ελληνική και στην Αγγλική και συνεργάζεται με πολλούς φορείς εντός και εκτός Κρήτης, όπως η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το  Χριστιανικό Μουσείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Δήμος Κηφισιάς, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών κ.α.

Μετέχει σε συνέδρια και δημοσιεύει κείμενα στον τοπικό τύπο και σε περιοδικά.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο ιστορικού-αρχαιολογικού περιεχομένου και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις από φορείς και συλλόγους.

Την επιμέλεια του Προγράμματος αυτού από πλευράς του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου, που διεξάγεται την πρώτη Πέμπτη κάθε μηνός,  έχει επιτροπή, στην οποία μετέχουν η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Γεωργία Αθουσάκη, η κ. Μαίρη Χατζάκη, η κ. Ρίτσα Καλογεροπούλου και η κ. Ρένα Αεράκη , με τον συντονισμό της κ. Ελένης Μπρεδάκη-Μαρινέλλη".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News