«Μύρισαν» Χριστούγεννα – Ανοίγει τις πύλες του το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο

Κρήτη
«Μύρισαν» Χριστούγεννα – Ανοίγει τις πύλες του το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου

Με εκδηλώσεις τόσο στο “Χριστουγεννιάτικο Κάστρο”, που για μία ακόμη χρονιά έχει στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, όσο και σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους της πόλης, το Ηράκλειο ετοιμάζεται για τις γιορτές!

Δημότες και επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Οι εκδηλώσεις - που στο σύνολό τους έχουν είσοδο ελεύθερη για το κοινό - θα πραγματοποιηθούν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στον Θεατρικό Σταθμό, στην αίθουσα “Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού” του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” της οδού Ανδρόγεω και στην αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

“Χριστουγεννιάτικο κάστρο”: Αύριο Σάββατο η φωταγώγηση του δέντρου

Το “Χριστουγεννιάτικο Κάστρο” ανοίγει τις πολύχρωμες και λαμπερές πύλες του προκειμένου να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους αύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου! Παραμυθένιο και όμορφο, στην “καρδιά” της πόλης του Ηρακλείου, υπόσχεται να πλημμυρίσει με το φως και να γεμίσει με τα χρώματα της γιορτής και της χαράς την πόλη για 38 ολόκληρες μέρες, μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου του 2020.

Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα γίνει στις 9:30 το βράδυ του Σαββάτου από τον δήμαρχο Ηρακλείου, ενώ στις 10 το βράδυ θα ακολουθήσει συναυλία με τους Μάνο Παπαδάκη και Γιάννη Γιοκαρίνη.

Το πρόγραμμα της φωταγώγησης

17:00: «Κεράσματα των Ξωτικών»: Μπισκοτάκια και καλωσόρισμα από την Σχολή  Παραδοσιακών Τεχνών «Κρείττονες».

18:30-19:30: Ένα περίεργο ξωτικό που παίζει με τα παιδιά και μοιράζει μπαλόνια ...κλέβει την παράσταση!

20:30: Οι «Τροβαδούροι του Ήλιου» θα έχουν ξεκινήσει από νωρίς τη μουσική τους περιδιάβαση στην πόλη καλώντας μικρούς και μεγάλους στον «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο».

21:00: Η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου σκορπά Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες...

21:30: Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό

22:00: Συναυλία με τους  Μάνο Παπαδάκη και  Γιάννη Γιοκαρίνη.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

* Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

- Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης, στις 8 το βράδυ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Συμμετέχουν προχωρημένοι σπουδαστές από όλες τις Σχολές Οργανικής και Φωνητικής Μουσικής, η Βυζαντινή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του Γιάννη Δαμαρλάκη, η Παιδική Χορωδία και το Νεανικό Φωνητικό Σύνολο υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του Άρη Σφακιανάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

- Εκδήλωση λόγου και μέλους με αφορμή της επικείμενη εορτή των Χριστουγέννων, με τίτλο “Προσκύνημα στο λίκνο της αγάπης”, στην αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, στις 6 το απόγευμα. Ο ψαλτικός χορός, η χορωδία και η ορχήστρα της Πατριαρχικής Ακαδημίας παρουσιάζουν ύμνους και κάλαντα, ενώ φοιτητές και φοιτήτριες διαβάζουν και απαγγέλλουν πατερικά και ποιητικά κείμενα με θέμα τη γέννηση του Χριστού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

- Μουσική βραδιά κλασικού και μοντέρνου τραγουδιού με το φωνητικό σύνολο “Take 5” στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 8:30 το βράδυ (είσοδος ελεύθερη).

- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων, στις 6 το απόγευμα, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων θα τραγουδήσει κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα (είσοδος ελεύθερη).

- Παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο “Τι τραβάει κι ο Αϊ Βασίλης...”, στις 6:30 το απόγευμα, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου (είσοδος ελεύθερη).

* Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

- Το Έντεχνο Ωδείο παρουσιάζει το μουσικό παραμύθι “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 8 το βράδυ. Συμμετέχουν η Χορωδία, το Οργανικό Σύνολο και η Ορχήστρα Κιθάρας του Έντεχνου Ωδείου. Στη μουσική διεύθυνση η Λένα Χατζηγεωργίου, και στη διεύθυνση της Ορχήστρας Κιθάρας η Ελευθερία Φραγκιαδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί Δομήνικος Ταβερναράκης και Πόπη Λουλουδάκη (είσοδος ελεύθερη).

- Το μουσικό σχήμα “Νόστιμον Ήμαρ” παρουσιάζει τη βραδιά μέλους και λόγου “Επί Γης ειρήνη...” στις 8:30 το βράδυ, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο αντιπολεμικό και εργατικό τραγούδι. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Μίνως Σωμαράκης. Είσοδος ελεύθερη.

* Τρίτη 17 Δεκεμβρίου

- Συναυλία με χορωδιακά έργα των Bob Chilcott, Irving Berlin και John Lennon και ύμνοι Χριστουγέννων με τίτλο “Φωνωδία”, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 8 το βράδυ. Διευθύνει ο Ιωάννης Ιδομενέως. Στο πιάνο ο Νίκος Κοκκίνης. Είσοδος ελεύθερη.

* Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

- Ο Βαγγέλης Σαμαράκης και η “Μουσική Συντροφιά” του περιμένουν τους Ηρακλειώτες σε μια μουσικοποιητική βραδιά με τίτλο “Ρωμάνα”, στις 8:30 το βράδυ, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Πρόκειται για μια σειρά από νέα τραγούδια, σε ποίηση-στίχους Γιώργου Αγγελάκη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Σάκη Γεωργίου, Γιάννη Καλαμίτση, Γιάννη Μότσιου, Βαγγέλη Σαμαράκη και Μάξιμου Φούμη. Είσοδος ελεύθερη.

* Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

- Η Χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου παρουσιάζει χριστουγεννιάτικους ύμνους, τραγούδια και κάλαντα, στις 8:30 το βράδυ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Τίτλος της εκδήλωσης “Στου Θείου Βρέφους τη χαρά...” (είσοδος ελεύθερη).

* Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

- Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Μικτής, Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από την Ελλάδα και τον κόσμο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 8:30 το βράδυ. Στο πιάνο η Έλενα Περισυνάκη. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Λένα Χατζηγεωργίου. Η συναυλία είναι συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

- Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου, στις 8:30 το βράδυ, στην αίθουσα “Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού” στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάζει ένα εορταστικό πρόγραμμα με έργα κλασικού ρεπερτορίου των Beethoven, Tchaikovsky, Shostakovich, Suppe, Grieg, Mussorgsky, Strauss, κ.ά., καθώς και γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες τού χθες και του σήμερα. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διατεθούν στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

* Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

- Το “Σχήμα 7” θα παρουσιάσει το μιούζικαλ για παιδιά της θεατρολόγου-ηθοποιού Νικολέτας Δάφνου “Καθρέφτη -καθρεφτάκι μου...”, στις 5:30 το απόγευμα, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Ένα κείμενο που να έχει ως κύριο θέμα του τη διαφορετικότητα και είναι εμπνευσμένο από το μιούζικαλ των Sergi Belbel και Jordi Sanchez “Είμαι άσχημη”.

* Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

- Christmas Concert από το Παγκρήτιο Ωδείο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 8:30 το βράδυ. Συμμετέχουν η νεανική ορχήστρα, καθώς και η παιδική και η νεανική χορωδία του Παγκρήτιου Ωδείου. Στη διεύθυνση των χορωδιών είναι η Αθανασία Κυριακίδου και στη διεύθυνση της ορχήστρας ο Μπάμπης Παλιός. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρίνα-Μαρία Μπιλμέζη.

- Συναυλία εγχόρδων και ορχήστρας Junior του “Ωδείου των Χρωμάτων” με την Ορχήστρα Junior, με την Ορχήστρα Εγχόρδων, με τη “Συμφωνική Ορχήστρα Νέων" (“ΣΟΝ”) και με την παιδική χορωδία του “Ωδείου των Χρωμάτων”, στις 8 το βράδυ, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Διεύθυνση: Ηρακλής Θανάσης. Διεύθυνση Χορωδίας: Εύα Θανάση. Είσοδος ελεύθερη.

* Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου

- Εορταστική συναυλία από το Κλασικό Ωδείο Ηρακλείου με τίτλο “Το ταξίδι στη μαγική γιορτή”, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 8:30 το βράδυ. Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα, η Παιδική Χορωδία “Χορωδιακή Φωλιά”, η χορωδία ενηλίκων “ARS Nova”, και οι σχολές της μονωδίας, της κιθάρας, του πιάνου και των κρουστών του Κλασικού Ωδείου Ηρακλείου (είσοδος ελεύθερη).

- Συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα Ξύλινων Πνευστών και Κρουστών Οργάνων του “Ωδείου των Χρωμάτων”, στον Θεατρικό Σταθμό, στις 8:30 το βράδυ. Υπεύθυνοι καθηγητές είναι οι Μάνος Παναγιωτάκης, Νίκος Σκιαδάς και Έλενα Περισυνάκη (είσοδος ελεύθερη).

- Ο Μιχάλης Καταπότης παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου, στην αίθουσα “Μ. Καρέλλη”, στις 8:30 το βράδυ. Τίτλος της εκδήλωσης “Αγαπημένη Φαληριώτισσα”.

* Τρίτη 24 Δεκεμβρίου

- Η ορχήστρα πνευστών και κρουστών οργάνων του Παγκρήτιου Ωδείου ερμηνεύει γιορτινή μουσική στο προαύλιο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου, στη 1 το μεσημέρι, υπό τη διεύθυνση του Μπάμπη Παλιού.

- Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και χορωδίες της πόλης, στον προαύλιο χώρο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου, στις 7 το απόγευμα. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Λεωνίδας Τζωρτζάκης.

* Τετάρτη 1 Ιανουαρίου

- Στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στη Λότζια, θα γίνει η κοπή της βασιλόπιτας. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ηρακλείου.

Πρόγραμμα Πρωτοχρονιάς

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα στο “Χριστουγεννιάτικο Κάστρο” για την υποδοχή του 2020. Στην κεντρική σκηνή θα εμφανιστεί η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου με τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς!

Στις 12 το μεσημέρι ο Δαμιανός Βασιλάκης, οργανοποιός και δάσκαλος, με μαθητές και φίλους, θα τραγουδήσουν τα παλιά κάλαντα της Ασκομαντούρας, από τα Λιοντάρια ως το “Χριστουγεννιάτικο Κάστρο”. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Ξυλοπόδαρος από το Circus Camino θα παίξει με φωτιές πάνω στα ξυλοπόδαρα! Θα ακολουθήσει “Fire show”, τσίρκο-παράσταση με φωτιές από το Circus Camino! Στις 8:20 μ.μ. θα απολαύσουμε τα εναέρια ακροβατικά πανιά (Stilts), με την Αθηνά Καζούρη, ενώ στις 9:15 το βράδυ θα ακολουθήσει συναυλία με τους “Ομερτά”.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 11:30 το βράδυ η Φιλαρμονική Δήμου Ηρακλείου σε εορταστικό μουσικό πρόγραμμα, ενώ ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα το “Χριστουγεννιάτικο Κάστρο” μετρά αντίστροφα για να καλωσορίσει το 2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News