Σημαντικά μνημεία στο Ηράκλειο αφημένα… στη φθορά του χρόνου - Κίνδυνος από τα ετοιμόρροπα κτήρια της πόλης

Πολιτισμός
Σημαντικά μνημεία στο Ηράκλειο αφημένα… στη φθορά του χρόνου - Κίνδυνος από τα ετοιμόρροπα κτήρια της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάλογος για την αξιοποίηση των νεότερων μνημείων του Μεγάλου Κάστρου - Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία

Είκοσι χρόνια «καρκινοβατεί» η μελέτη της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου, που δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, εάν δεν επικαιροποιηθεί.

Με την παραδοχή αυτή ανοίγει με την πρωτοβουλία της «Σύν-πραξης Δημοτών» Ηρακλείου, ο διάλογος για την αξιοποίηση νεότερων μνημείων του Ηρακλείου, παραδομένα σήμερα στην φθορά του χρόνου.

Παρότι αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηρακλείου, παραμένουν ο νούμερο ένα κίνδυνος σε περίπτωση σεισμικών φαινομένων, όπως τα 6,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησαν ολόκληρη την Κρήτη.

Πρόκειται για μία βασική και άκρως επίκαιρη παράμετρο, η οποία αναδείχτηκε στο πλαίσιο του διαλόγου στον οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από την Εφορία Αρχαιοτήτων, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και τα Επιμελητήρια, καθώς η διάσωση παραδοσιακών και διατηρητέων κτηρίων αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις μελλοντικές αναπλάσεις για την πόλη του Ηρακλείου, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της «Σύν-πραξης Δημοτών».

Με βάση μία επικαιροποιημένη μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση την οποία έχουν περιέλθει πλέον τα κτήρια αυτά, θα μπορούσαν να σωθούν ιδιαίτερα σημαντικά, νεότερα μνημεία, να ληφθεί μέριμνα για τα ετοιμόρροπα χτίσματα και να δρομολογηθούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία.

Στις συγκεκριμένες περιοχές εντός των τειχών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη» από τα σώματα ασφαλείας στην περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Στα εξαιρετικά σημαντικά μνημεία που παραμένουν παραδομένα… στην τύχη τους, συγκαταλέγονται οι ναοί του Αγίου Γεωργίου του Βενετικού, η Αγία Αναστασία, ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και κτήρια όπως η οικία «Χρονάκη», η Φάμπρικα «Ανωγειανάκη», οι Αλευρόμυλοι «Καστρινάκη», το ξενοδοχείο «Μίνως» και το «Τρανταλλίδειο», στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου.

Κίνητρα ακόμη και για τους ιδιώτες που κατέχουν ανάλογα, ιστορικής σημασίας κτήρια να τα ανακαινίσουν και να τα αποδώσουν σε χρήση, προτείνουν οι φορείς που πλαισιώνουν την πρωτοβουλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News