Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: Το πρόγραμμα των πρώτων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Πολιτισμός
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: Το πρόγραμμα των πρώτων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκε το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

Σημαντικές νέες παραγωγές, διάσημοι σολίστες, μεγάλοι Έλληνες δημιουργοί, σπουδαίες ορχήστρες, για πρώτη φορά στην Κρήτη. 

Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και της Προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελίας Σχοιναράκη - Ηλιάκη, παρουσιάστηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (Π.Σ.Κ.Η.), αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη, το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Π.Σ.Κ.Η. για την περίοδο 2019/2020.

Ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε δώδεκα θεματικούς καλλιτεχνικούς κύκλους και το οποίο δίνει έμφαση στην ανάδειξη της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας, στις διεθνείς και εθνικές συνεργασίες και συμπαραγωγές αλλά και στη φιλοξενία κορυφαίων καλλιτεχνών, καθώς και καλλιτεχνικών σχημάτων απ’ όλο τον κόσμο.

Με γνώμονα το ότι η τέχνη ανήκει και απευθύνεται σε όλους, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Π.Σ.Κ.Η. για την περίοδο 2019/2020 φιλοδοξεί να αναδείξει το Ηράκλειο σε ένα ακόμη σημαντικό κέντρο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Παράλληλα, διαθέτοντας υπερσύγχρονες υποδομές για τη διεξαγωγή συνεδρίων, στοχεύει – με πολιτική εξωστρέφειας- να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και τον τουρισμό του νησιού.

Η καλλιτεχνική περίοδος θα ξεκινήσει επίσημα με τη συμμετοχή της διάσημης Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη με έργα των Γιόχαν Στράους ΙΙ, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Άστορ Πιατσόλα.

Ξεχωρίζουν η πρώτη εμφάνιση στο Ηράκλειο του διάσημου Ρώσου βιολίστα Γιούρι Μπασμέτ, η πρώτη συναυλία στην Κρήτη του μεγάλου πιανίστα Κυπριανού Κατσαρή, η παρουσία του διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα Θεόδωρου Κερκέζου και του Ούγγρου τσιγγάνου δεξιοτέχνη «βιολιστή του διαβόλου» Ρόμπι Λάκατος, η διοργάνωση Jazz In Progress – Heraklion Jazz Festival 2020 με τη σύμπραξη της Σαβίνας Γιαννάτου και αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν και στον Μίκη Θεοδωράκη, η συνεργασία με τον Ross Daly και το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και συναυλίες με μουσικές του κόσμου, καθώς και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Χρήστος Λεοντής, η Ελένη Καραΐνδρου, η Λίνα Νικολακοπούλου κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις νέες καλλιτεχνικές παραγωγές του ΠΣΚΗ. Μεταξύ αυτών, θα παρουσιαστεί «Ο Πατούχας», κορυφαίο έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μια παράσταση - αφιέρωμα στον μεγάλο Κρητικό λογοτέχνη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το θάνατό του. Θα παρουσιαστεί επίσης «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη, μια παραγωγή μουσικού θεάτρου για παιδιά και μεγάλους, σε σκηνοθεσία της Άννας Παπαγιαννάκη Διβανή, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού, καθώς και η παράσταση «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία της Γιώτας Κουνδουράκη, έργο αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 250 χρόνων από την γέννηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Παράλληλα, αναπτύσσεται στενή σχέση με τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα και δημιουργούς και καθιερώνεται Κύκλος Μουσικής Δωματίου με εγχώριους -και όχι μόνο- καλλιτέχνες.

Εγκαινιάζεται συνεργασία με τον ΑΝΤ1 για προβολή παραστάσεων της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης και του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, προβολές αριστουργημάτων του ιταλικού κινηματογράφου, ζωντανή συνοδεία ταινιών του βωβού κινηματογράφου σε έργα Τσάρλι Τσάπλιν, Joseph Hepp και Στέλιου Τατασόπουλου.

Παράλληλα, προγραμματίζονται πρωτότυπες καλλιτεχνικές και κοινωνικές δράσεις, όπως                                το «Είμαστε μαζί», το «Περίπατος στην πόλη» και το «Τραγουδάμε μαζί», δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην συνομιλία του ΠΣΚΗ με τη νεολαία, τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας των χώρων του Κέντρου, μέσα από το πρωτότυπο πρόγραμμα «Ξεναγήσεις στο ΠΣΚΗ».

Τη Παρουσίαση – Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αλ. Καλοκαιρινός, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κ. Φασουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αρ. Πλεύρη, Γ. Σισαμάκης, Ν. Αγγελάκης και Ρ. Παπαδάκη, οι πρώην Πρόεδροι της ΔΕΠΤΑΗ Γ. Ξυλούρης – ο οποίος έκανε και μια ιστορική αναφορά στο ΠΣΚΗ – και Μ. Καπετανάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο εμπνευστής και δημιουργός του λογοτύπου του ΠΣΚΗ, γλύπτης Μανόλης Τζομπανάκης, ο Ρος Ντέιλι, εκπρόσωποι πολιτιστικών και τουριστικών φορέων της Κρήτης, καθώς και επιχειρηματίες.

Δείτε αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News