Πολιτισμός

Οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες… στην Μονή Βλατάδων Μακεδονίας

Η εικόνα είναι αγιογραφημένη από Ρεθύμνιο αγιογράφο

Εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, αγιογραφημένη από Ρεθύμνιο αγιογράφο, θα μεταφερθεί στην Μονή Βλατάδων στην Μακεδονία

Σε πανηγυρικό κλίμα και με κάθε λαμπρότητα η εικόνα πλαισιωμένη από κρητικούς ενδεδυμένους με την κρητική παραδοσιακή φορεσιά, θα γίνει τελετή εισόδου της, στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες Ρεθύμνου, Αγγελής, Γεώργιος, Εμμανουήλ, Νικόλαος (Βλατάδες) θα ενθρονιστούν στην Μονή των σύντεκνων των ήτοι την Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων της Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης των επετειακών εκδηλώσεων, του ιστορικού συλλόγου των Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» επί τη συμπληρώσει των 90 ετών από ιδρύσεως του (1930-2020).

Στην τελετή που θα είναι πανηγυρική θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κος Ευγένιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κος  Νικηφόρος Καθηγούμενος της Μονής.

Κατά την θεία λειτουργία θα ευλογηθούν άρτοι, ενώ πριν την απόλυση θα τελεστεί Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση επί τη 153η επετείω τιμώντας  τους ήρωες που ολοκαυτώθηκαν στην Ι. Μονή Αρκαδίου σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητών Μακεδονίας.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο εις μνήμη του μακαριστού Ρεθύμνιου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού Χαρκιανάκη ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής κατά τα έτη 1966-1975..

Εν συνεχεία σε αίθουσα της Ι. Μονής θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό ο Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Ευγένιος, θα υπάρξουν χαιρετισμοί εκατέρωθεν και θα ανταλλαγούν αναμνηστικά δώρα.

Οι Ρεθεμνιώτες της Αττικής αλλά και όσοι φίλοι ακολουθήσουν θα ζήσουν μοναδικές στιγμές ιερής κατάνυξης και συγκινήσεως, ιστορικής κυρίως σημασίας.

Ακολουθεί μικρό ιστορικό - από το βιβλίο του Κωστή Παπαδάκη "Κεραμές και Αγαλλιανός":

«Η περίφημη I. M. Bλατάδων της Θεσσαλονίκης, που, αποδεδειγμένα, ιδρύθηκε στη διάρκεια της περιόδου της Bενετοκρατίας, από Aγαλλιανούς - από τις Λίγκρες - Ρεθύμνου Κρήτης της επαρχίας Αγ. Βασιλείου, με κτήτορες, τον Δωρόθεο και Mάρκο Bλαττή

Oνομασίες της Mονής. Mέσα στα έντεκα γράμματα ο Π. Παπαγεωργίου βρήκε, σε διαφορετικές περιόδους, την I. Mονή να φέρεται με τα εξής ονόματα.

α) των Bλαταίων 1488, 1580, 1797

β) των Bλατάδων 1488, 1569, 1633

γ) των Bλατέων 1630, 1698, 1703

δ) Xριστού του Bλατέως 1630, 1648

ε) του Bλατέως 1633, 1648, 1747

στ) των Bλαταιαίων, Bλατεαίων, Bαλτεαίων (sic) 1797

Ο καθηγ. Nικ. Tωμαδάκης σημειώνει ότι η οικογένεια Bλαττά ή Bλαντά (και εις τα επτάνησα Bλαντή), έδωκε στην Eκκλησία μας τους αδελφούς κτήτορες της ιερής Mονής της Θεσσαλονίκης που και σήμερα αποκαλείται Mονή των Bλατάδων.

H παράδοση αυτή εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι διαμορφώθηκε: α) από την ομοιότητα του ονόματος της I. Mονής με το επίθετο «Bλαττάς», το οποίο συχνά απαντιέται στα χωριά αυτά με αρχική του, ως φαίνεται, καταγωγή τις Λίγκρες Aγίου Bασιλείου, και β) από το γεγονός ότι οι δύο αδελφοί που ίδρυσαν την I. M. Bλατάδων φέρονται ότι ήταν Kρητικής καταγωγής. Tούτο μαρτυρείται και από επιγραφή του 1801, που βρίσκεται στο υπέρθυρο του καθολικού της Mονής και για την οποία έχει εκφραστεί η άποψη ότι απηχεί ορθή παράδοση. Και πραγματικά η παράδοση αυτή γίνεται σήμερα αποδεκτή από το σύνολο σχεδόν των ερευνητών χωρίς όμως κανένας από αυτούς να καθορίζει επακριβώς τον τόπο της Kρήτης, από τον οποίο οι δύο αδελφοί κατάγονταν. Όλοι τους μιλούν γενικά και αόριστα για δύο Kρήτες αδελφούς ιδρυτές της I. M. Bλατάδων.

O λόγος είναι, φυσικά, για τους αδελφούς Δωρόθεο και Mάρκο, Mητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο πρώτος, γνωστός της Eκκλησίας υμνογράφος ο δεύτερος, που υπήρξαν μαθητές και συναγωνιστές του αγίου Γρηγορίου το Παλαμά, Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης

β. Tο επώνυμο «Bλαττής» των ιδρυτών. Oι αδελφοί Δωρόθεος και Mάρκος φέρονται με το επώνυμο Bλαττής, που προέρχεται από το βυζαντινό επαγγελματικό Bλαττάς και σημαίνει τον έμπορο πορφυρών μεταξωτών υφασμάτων, των ονομαζομένων βλαττίων».

Οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες

Ο Μανουήλ και Αγγελής ήταν αδέλφια, παιδιά του Ιωάννη Βλατάκη, ενώ ξαδέρφια τους ήταν ο Γεώργιος γιος του Κωνσταντίνου και ο Νικόλαος γιος άλλου Ιωάννη Βλατάκη, καταγόμενοι από την ιστορική οικογένεια των Βλατάκηδων, που τον 15ο αιώνα δύο πρόγονοί τους μοναχοί, ίδρυσαν την Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.

Στο Ρέθυμνο και στην κεντρική πλατεία είναι ο τόπος μαρτυρίου των Τεσσάρων Μαρτύρων από τις Μέλαμπες, που θανατώθηκαν για την πίστη τους στις 28 Οκτωβρίου 1824. Οι Τούρκοι τους άλλαξαν το επώνυμο και τους έδωσαν το Ρετζέπη.

Ιστορικό γεγονός τυγχάνει επίσης ότι ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθύμνιων της Αττικής φέρει το επώνυμο Βλατάκης όπως και οι Άγιοι Μάρτυρες αλλά και οι κτήτορες της Μονής και ο ίδιος θα παραδώσει την ιερά εικόνα στην Μονή εκ μέρους του συλλόγου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας. Παρακαλούνται οι απόδημοι Κρήτες της Μακεδονίας να προσέλθουν στην χαρά των Αγίων ώστε να λάβουν την ευλογία και την χάρη αυτών όπως και του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθυμνης & Αυλοποτάμου κυρίου Ευγενίου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια