Άνδρας έπεσε σε κώμα και συνήλθε από Θαύμα του Πανορμίτη - 8 Νοεμβρίου, η Σύναξη Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη

Πολιτισμός
Άνδρας έπεσε σε κώμα και συνήλθε από Θαύμα του Πανορμίτη - 8 Νοεμβρίου, η Σύναξη Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων των Αγγελικών Τάξεων τιμά η Εκκλησία μας την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο πρώτος ανάμεσα στα Αγγελικά Τάγματα για την πολλή του κηδεμονία που επέδειξε προς το γένος των ανθρώπων και για την πιστότητα προς τις βουλές και τα πρόσταγμα του Θεού.

Η συμβολή του είναι μοναδική, ενώ κατέχει την πρώτη και κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους Αρχαγγέλους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα που είναι αφιερωμένα στον Μιχαήλ Αρχάγγελο είναι αυτό στην Σύμη.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Παρνορμίτη, με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία.

Η ονομασία του όρμου Πάνορμος, στην οποία οφείλει το όνομά του το μοναστήρι, έχει αρχαία προέλευση.

Το συγκλονιστικό θαύμα

Τα θαύματα που πραγματοποιούνται με την μεσιτεία του «Πανορμίτη» είναι πολλά και συχνά.

Η διήγηση προέρχεται από επιστολή προς τη Μονή, του Κυρίου Σωτηρίου Λιμνιάτη.

Το Μεγάλο Σάββατο του 1961 ο αδερφός μου τράκαρε στον εθνικό δρόμο Άργους-Τριπόλεως, στο συνοικισμό «Κολοκοτρώνη» και τραυμάτισε σοβαρά ένα παλικάρι, τον Ιωάννη Φ… που ζούσε εκεί.

Τον μεταφέραμε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως, με σπασμένα πόδια και κάταγμα της βάσεως του κρανίου. Η κατάστασή του ήταν δραματική.

Την άλλη μέρα που πήγα να τον δω, βρισκόταν σε κώμα. Έφυγα πολύ λυπημένος για το γεγονός, αλλά δεν ήξερα τί μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον νεαρό τραυματία.

Τότε θυμήθηκα ότι, πριν από ένα χρόνο είχαμε πάει γαμήλιο ταξίδι με την σύζυγό μου στην Ρόδο, παρατηρήσαμε στο λιμάνι πολύ κόσμο, που πήγαινε στον Πανορμίτη της Σύμης. Μέσα σε αυτούς, είδαμε και μια γριούλα, που βαστούσε μια γλάστρα με βασιλικό.

Από περιέργεια την ρώτησα που την πήγαινε και μου είπε «Την έχω τάξιμο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ότι ζητήσεις ο Πανορμίτης θα στο δώσει». Έτσι λοιπόν, επικαλέστηκα την Χάρη Του και είπα «Σώσε τον Αρχάγγελε Μιχαήλ και εγώ θα σου φέρω μια λαμπάδα αγορασμένη από την Τρίπολη, όσο και το ύψος του».

Ο Γιάννης ήταν σε κώμα είκοσι δύο μέρες, χωρίς να παρουσιάζει καμία βελτίωση. Οι γιατροί είπαν ότι τελειώνει και πήγε η μητέρα του να του κλείσει τα μάτια. Ειδοποιηθήκαμε κι εμείς από την οικογένειά του και επίσης ειδοποίησαν και το γραφείο τελετών.

Όλη νύχτα προσευχόμουν στον Αρχάγγελο για να τον σώσει. Το επόμενο πρωί, έκπληκτοι όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο Γιάννης άρχισε να συνέρχεται. Κάλεσαν μάλιστα και τον αρχίατρο της στρατιωτικής πτέρυγας, για να δει το θαύμα. Εκείνος έστειλε το νοσοκόμο για να φέρει το ειδικό μηχάνημα που τραβά τα φλέματα. Όταν ελευθέρωσαν την αναπνευστική οδό, ο Γιάννης άνοιξε τα μάτια. Την άλλη μέρα το πρωί, τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στην Αθήνα στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες νοσηλείας για να γίνει εντελώς καλά.

Πέρασε ένα διάστημα και θυμήθηκα ότι έπρεπε να εκπληρώσω το τάξιμό μου στον Πανορμίτη. Η ευκαιρία μου δόθηκε τον δεκαπενταύγουστο επιστρέφοντας από την Μονή της Παναγίας της Νεστάνης, λίγο έξω από την Τρίπολη.

Φεύγοντας την επόμενη ημέρα για το Άργος, επισκέφθηκα την μητέρα μου στην Τρίπολη και της είπα: «Ας πάρουμε την λαμπάδα που έχω τάξει στον Πανορμίτη, μήπως και μας αξιώσει να πάμε φέτος στη Χάρη Του». Πήγαμε λοιπόν σε ένα κηροπλαστείο εκεί κοντά και ζήτησα μια λαμπάδα. Την παίρνω αμήχανα και προσπαθώ να υπολογίσω το ύψος που έπρεπε να ‘χει. Την ώρα ακριβώς εκείνη, με χτυπά κάποιος ελαφρά στην πλάτη. Γυρίζω και τί να δω; Βλέπω τον Γιάννη. Η δύναμις του Αρχαγγέλου, τον έστειλε εκεί για να μετρήσω την λαμπάδα στο δικό του ύψος!!!

Τελικά με αξίωσε και πήγα στην Μονή Του στη Σύμη εκείνη τη χρονιά, την ημέρα της Εορτής Του και εκπλήρωσα το τάμα μου. Ο Γιάννης στη συνέχεια παντρεύτηκε, απέκτησε δύο παιδιά και ζει μέχρι σήμερα στην Τρίπολη. Από τότε τον ονομάζουν Λάζαρο της Τρίπολης.

Άγγελοι και αρχάγγελοι

Οι Άγγελοι είναι πνευματικά όντα (υπάρξεις), δηλαδή δεν έχουν υλικό σώμα, όπως οι άνθρωποι. Είναι όμως και αυτοί πλάσματα του Θεού, που δημιουργήθηκαν πριν από τον κόσμο.

Οι Άγγελοι είναι αναρίθμητοι και περιβάλλουν τον θρόνο του Θεού, υμνώντας και δοξάζοντας ακατάπαυστα το μεγαλείο Του. Είναι σε όλα υπάκουοι στο Θεό και στέλνονται απ’ Αυτόν για να αποκαλύψουν στους ανθρώπους κάποιο θέλημά Του ή για να φέρουν σε πέρας ορισμένη αποστολή  (Γι’ αυτό και λέγονται άγγελοι = αγγελιοφόροι).

Ένα τρίτο έργο τους είναι να εκπροσωπούν τους ανθρώπους και να μεσολαβούν γι’ αυτούς στον Θεό. Είναι και οι υπερασπιστές τους· γι’ αυτό τους βλέπουμε και με στολή πολεμική με ρομφαία στο χέρι. Κάθε άνθρωπος που βαπτίζεται και μπαίνει στην οικογένεια του Θεού,  αποκτάει ένα δικό του φύλακα άγγελο, που τον προστατεύει από το κακό και τα πονηρά πνεύματα και τον οδηγεί στο καλό και στο δρόμο του θελήματος και των εντολών του Θεού.

Οι άγγελοι χωρίζονται σε εννέα τάγματα: Χερουβίμ και Σεραφείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι και Άγγελοι. Υπήρχε και δέκατο τάγμα· επειδή όμως ακολούθησε τον αρχηγό του, τον Εωσφόρο, ο οποίος περηφανεύτηκε υπερβολικά μπροστά στο Θεό, ξέπεσε από τη δόξα που είχε και από φωτεινός (Εωσφόρος = αυτός που φέρνει την αυγή, το φως) έγινε σκοτεινός διάβολος και οι άγγελοι αυτοί σκοτεινοί και κακοί δαίμονες, αφού απομακρύνθηκαν από το φως και την αγάπη του Θεού. (Λέγεται ότι οι αληθινοί χριστιανοί ή οι μοναχοί ή οι άγιοι είναι εκείνοι που με την ισάγγελη ζωή τους, αναπληρώνουν το τάγμα που ξέπεσε).

Η Παράδοση λέει ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν εκείνος ο οποίος σταμάτησε την πτώση των αγγέλων φωνάζοντας με θάρρος: Πρόσχωμεν!… Στῶμεν καλῶς! – όπως λέμε και στη Θεία Λειτουργία. Δηλαδή «ας προσέξουμε τι πάμε να κάνουμε, γιατί δεν είμαστε θεοί, αλλά πλάσματα του Θεού, και επομένως ας σταθούμε ταπεινά στη θέση που μας έχει βάλει και ας Τον δοξάζουμε». Και έψαλε τότε τον αγγελικό ύμνο που επίσης ακούμε στη Θεία Λειτουργία:

Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος Κύριος Σαβαώθ

Πλήρης ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ τῆς δόξης αὐτοῦ

Και άλλα θαυμαστά έκανε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και επανειλημμένα βοήθησε τους ανθρώπους.

Ένας άλλος άγγελος, που πολλές φορές παρουσιάστηκε και με πολλούς τρόπους ευεργέτησε το ανθρώπινο γένος, είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι ο χαριτωμένος εκείνος άγγελος που δώδεκα ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε τη μικρή Παναγία μέσα στο Ναό, αυτός μετά της έφερε το μήνυμα ότι θα γεννήσει το Χριστό, έπειτα που ειδοποίησε σε όνειρο τον Ιωσήφ να φύγουν στην Αίγυπτο για να γλιτώσουν το μικρό Χριστό από τη σφαγή του Ηρώδη, αυτός που πάλι φανερώθηκε για να τους πει ότι πέθανε ο Ηρώδης και μπορούν να επιστρέψουν. Αυτός είναι τέλος που κύλησε την πέτρα από το κενό μνημείο και είπε στις Μυροφόρες ότι ο Χριστός αναστήθηκε!

Για άλλους αγγέλους δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα ή καθόλου, εκτός από έναν ή δύο ακόμη (όπως π.χ. την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης με τον άγγελο Ραφαήλ και τον Τωβία). Γνωρίζουμε ακόμη ότι στη Γέννηση του Χριστού άγγελος παρουσιάστηκε και έφερε το μήνυμα στους βοσκούς, αλλά και πλήθος στρατιάς αγγέλων έψαλλε τον ύμνο «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Όλους μαζί τους αγγέλους τους τιμά η Εκκλησία και προβάλλει προς μίμηση την αγγελική ζωή τους στις 8 Νοεμβρίου, που γιορτάζουμε τη σύναξη όλων των αγγελικών δυνάμεων.

Πηγές: dogma.gr - pemptousia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News