Ξενάγηση στην έκθεση υφαντικής - Γνώρισαν το αδράχτι και τον αργαλειό

Πολιτισμός
Ξενάγηση στην έκθεση υφαντικής - Γνώρισαν το αδράχτι και τον αργαλειό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαν από κοντά τη ρόκα , τα στημόνια αλλά και τον αργαλειό

Επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου και στο χωριό Μονή στην έκθεση υφαντικής τέχνης του Πολιτιστικού συλλόγου οργάνωσε η ομάδα εθελοντών τουρισμού Δήμου Ηρακλείου την Κυριακή 20.10.19.

 Η υπεύθυνη εικαστικός κ. Χρύσα Βαθιανάκη της Δημοτικής Πινακοθήκης ‘ Μπότης Θαλασσινός ‘ στην Τύλισο πρόσφερε μία εξαιρετική ξενάγηση στην έκθεση 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη μέχρι 10 Νοεμβρίου 2019 στην ομάδα εθελοντών τουρισμού Δήμου Ηρακλείου και στους φίλους της ομάδας. 8 καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο η Μαρία Γρηγοριάδη, η Βίκυ Καμένου, η Ελένη Κανναβού, η Στέλλα Κουκουλάκη, η Τζένη Μπακαλούμα, η Ασπασία Παπαδοπεράκη, η Ελευθερία Πυτικάκη και η Χριστίνα Χατζηντεβέ με το εικαστικό τους έργο αρθρώνουν λόγο και θέση για τον Έμφυλο Προσδιορισμό και συγκροτούν την ενότητα της έκθεσης: «Ταυτότητα: Γυναίκα / 8 Καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο Κρήτης εξερευνούν τον Έμφυλο Προσδιορισμό» σε επιμέλεια της Χρύσας Βαθιανάκη.

 Ταυτόχρονα καλωσορίζουν σε διάλογο το έργο 8 Ιρανών και 8 Ελληνίδων γυναικών της Τέχνης. Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης: «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» συμμετέχουν 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι και 8 Ελληνίδες ζωγράφοι σε επιμέλεια των Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, που οργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο πλαίσιο της σειράς δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» εορτάζοντας τα 10 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας του Μουσείου και εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2019».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι: Sahar Azizi, Azadeh Etebarian, Sepideh Fathi,Saeede Hatami, Azita Saremi, Shaghayegh Shojaian, Maryam Mousavi, Zeynab Movahed και οι 8 Ελληνίδες ζωγράφοι: Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αντιγόνη Καββαθά, Ελένη Μανωλαράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Μαρία-Σοφία Ξενάκη, Σύλβια Πετσούρα.

Η όμορφη Κυριακάτικη ξενάγηση συνεχίστηκε στο χωριό Μονή (δίπλα στην Τύλισο) που οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού συλλόγου πρόσφεραν ένα ωραίο κέρασμα και μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα μοναδικής αξίας εκθέματα υφαντικής τέχνης που κοσμούν τον χώρο του ανακαινισμένου παλαιού δημοτικού σχολείου της Μονής Μαλεβιζίου .

Η λαογραφική αυτή συλλογή αποτελεί ένα πρότυπο στον δήμο Μαλεβιζίου εκθετήριο Υφαντικής Τέχνης. Τα καλλιτεχνήματα έχουν συλλεχθεί με το μεράκι του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μονής και εκθέτονται μαζί με άλλα απαραίτητα σύνεργα της υφαντικής δημιουργίας όπως το αδράχτι, η ρόκα , τα στημόνια αλλά και ο αργαλειός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News