Πολιτισμός

Η συγκλονιστική ζωή της Λέλας Καραγιάννη, επί σκηνής - Συγκίνησαν και καθήλωσαν το κοινό

Λέλα Καραγιάννη: Η Μπουμπουλίνα της κατοχής… επί σκηνής

«Καθήλωσε» μικρούς και μεγάλους η παράσταση - αφιέρωμα στη ζωή της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς

Μία εξαιρετική παράσταση με έντονο το αίσθημα πατριωτισμού και δίχως λαϊκισμούς, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Θέα Δηλαβέρη» στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Μία μεγάλη ομάδα, αποτελούμενη από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν έβαλαν, ο καθένας, το δικό του λιθαράκι για να ανέβει αυτή η ξεχωριστή θεατρική παράσταση λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό της Εθνικής μας επετείου (28η Οκτωβρίου).

Η κ. Μαριγώ Μπούρη οργάνωσε με αγάπη και ιδιαίτερο σεβασμό την παράσταση, αφού είχε την επιμέλεια του σεναρίου. Με ευθύνη απέναντι στο ιερό πρόσωπο αυτής της δυναμικής γυναίκας - που θυσιάστηκε για την ελευθερία του τόπου - έδωσε μαθήματα ιστορίας. 

Ο κόσμος που βρέθηκε εκεί έμεινε κατενθουσιασμένος από την παράσταση με την αίθουσα να γεμίζει ασφυκτικά. Μάλιστα αρκετοί παρακολούθησαν την παράσταση όρθιοι, μένοντας εντυπωσιασμένοι τόσο από τη μεταφορά της ζωής, της ηρωίδας μητέρας, τη δράση της, καθώς από το τραγικό φινάλε.  

Ταξίδεψαν όλοι, μέσα από τις ερμηνείες των νέων παιδιών της Θεατρικής Ομάδας «Μηχανή του Χρόνου». Έκαναν ταξίδι στο χρόνο και συγκίνησαν, καθώς αυτή η γυναίκα δίδαξε με τη ζωή της τον πατριωτισμό, τον εθελοντισμό, την αυταπάρνηση, την πίστη και τη γενναιότητα, όπως και άλλες αρετές.

Ιδέα ήταν της θεατρικής συγγραφέως κ. Μαριγώ Μπούρη, ενώ το σενάριο είναι διασκευή της κ. Μπούρη βασισμένο σε κείμενα της φιλολόγου κ. Ζωής Ρέλλου, η οποία είχε ανεβάσει θεατρική παράσταση, στην Κόρινθο για τη ζωή της Λέλας Καραγιάννη.

 

Στο ρόλο της Λέλας Καραγιάννη η Αντιγόνη Βαλαζιώτη, η οποία συγκίνησε με την ερμηνεία της, όλους όσους βρέθηκαν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εντυπωσίασε με τις υποκριτικές του ικανότητες, ο Δημήτρης Κάβουρας, (υποδυόταν τον σύζυγο της Λέλας Καραγιάννη), ωστόσο ήταν και ο άνθρωπος που «συνέδεσε» το θεατρικό μέρος με το χορευτικό.

Η σκηνοθετική υπογραφή είναι της κ. Μαρίας Μπαϊράμιδου και η επιμέλεια της κ. Ελένης Μπαϊράμιδου, ενώ σαράντα παιδιά, φοιτητές και μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους υποκριτικό εαυτό, ώστε να μας μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι την επιμέλεια των υπέροχων κοστουμιών είχε η Σταυρούλα Μπαϊράμιδου.  

Οι μελωδίες που «γέμισαν» την αίθουσα από τον ταλαντούχο καλλιτέχνη Θανάση Σπέλα, ενθουσίασαν και μάγεψαν το κοινό, καθώς όλα ήταν «δοσμένα» όπως έπρεπε για να μεταφερθεί ο κόσμος σε εκείνη την εποχή.

Ξεχώρισαν με τις εντυπωσιακές χορογραφίες και τα χορευτικά τους επίσης ο Κώστας Πασαδέλης και η Εύα Δέτσικα, για άλλη μία φορά, καθώς ευγενική συμμετοχή στην ιδιαίτερη αυτή παράσταση είχε και το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Χοροπατήματα».

Λέλα Καραγιάννη: Η «μάνα» της αντίστασης

Η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη, γεννήθηκε 25 Μαρτίου και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, 8 Σεπτεμβρίου.

Την χαρακτήριζαν η φιλοπατρία, η αυτοθυσία, το περίσσιο θάρρος και η γενναιότητα, καθώς όχι μόνο αγωνίστηκε χωρίς φόβο για την ελευθερία της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατακτητές, αλλά μέχρι και την τελευταία της αναπνοή - την ώρα της εκτέλεσής της, δηλαδή - εμψύχωνε και ενεθάρρυνε τους υπόλοιπους μελλοθάνατους πατριώτες.

Πρόκειται για την μεγάλη ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη, μία πολύτεκνη μητέρα και «μάνα» της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής Κατοχής.

Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1898 και εκτελέσθηκε από τους φασίστες την αυγή της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και χορεύοντας τον χορό του Ζαλόγγου, εμψυχώνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τους υπόλοιπους μελλοθανάτους πατριώτες.

 

Ο Βύρων Καραγιάννης, γιος της Λέλας Καραγιάννη διηγείται

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια