Αγία Σκέπη: Πανηγυρίζει ο μοναδικός Ιερός Ναός στο Ηράκλειο - Το όραμα και οι εμφανίσεις

Πολιτισμός
Αγία Σκέπη: Πανηγυρίζει ο μοναδικός Ιερός Ναός στο Ηράκλειο - Το όραμα και οι εμφανίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα ακολουθήσει και μεθεόρτιος εσπερινός ανήμερα της εορτής το απόγευμα, καθώς και χαιρετισμοί προς την Αγία Σκέπη

Με κάθε λαμπρότητα θα εορταστεί στη μοναδική εκκλησία, η οποία υπάρχει στο Ηράκλειο, αυτή της Αγίας Σκέπης, η εορτή της την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στο λόφο όπου βρίσκεται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου το Σάββατο, ημέρα της εορτής της Αγίας Σκέπης θα τελεστεί θεία λειτουργία, ενώ την παραμονή της εορτής μετά τον εσπερινό και ιερή παράκληση.

Θα ακολουθήσει και μεθεόρτιος εσπερινός ανήμερα της εορτής το απόγευμα, καθώς και χαιρετισμοί προς την Αγία Σκέπη.

Κάλεσμα στους πιστούς απευθύνει ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Μαράκης του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης, η οποία βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, στην οδό Αλκιβιάδου 10 περιοχή Αγίας Αικατερίνης.

Η Αγία Σκέπη είναι η Χάρη και η προστασία της Παναγίας

Ονομάστηκε Αγία Σκέπη από ένα όραμα που είδε ο Όσιος Ανδρέας στο Ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας (η παναγία σκέπαζε με ένα πέπλο τους πιστούς που παρακολουθήσαν την Θεία Λειτουργία).

Εμφανίσεις της Αγίας Σκέπης υπήρξαν και στα Αλβανικά Βουνά κατά τον πόλεμο του 1940, όπου πολλοί στρατιώτες αυτοί τη φορά την είδαν ολοζώντανη να τους σκεπάζει και να τους προστατεύει από τις σφαίρες και τι βόμβες, άλλοι και ως σύννεφο να τους κρύβει ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.

Έτσι καθιερώθηκε να εορτάζει την 28 Οκτωβρίου, ως ανάμνηση Θείας Προστασίας της Παναγίας. Στο Ηράκλειο η μοναδική εκκλησία της Αγίας Σκέπης που υπάρχει είναι στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, στο λόφο όπου ευρίσκεται η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.

Ο Ιερός Ναός άρχισε να χτίζεται στα μέσα του περασμένου αιώνα το 1965 από τη Δέσποινα Βαγιάκη. Τελείωσε και εγκαινιάστηκε το 1967 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιο Ψαλιδάκη.

Αρχικά στεγάζονταν σε αυτό το χώρο οικοτροφείο, όπου διέμεναν τα παιδιά από την επαρχία που είχαν έρθει να φοιτήσουν σε Γυμνάσια - Λύκεια - Τεχνικές Σχολές της πόλης.

Αργότερα με την ίδρυση του Πιτσουλάκειου Ορφανοτροφείου τα παιδιά τα οποία διέμεναν εκκλησιάζονταν και κοινωνούσαν στον Ναό.

Με την Ίδρυση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης το 1992 κάλυψε τις λατρευτικές ανάγκες των σπουδαστών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αγάπησαν και αγαπούν ιδιαιτέρως τη Χάρη της Παναγίας αλλά και το Ναό της Αγίας Σκέπης.   

Την Κυριακής τις 6:00 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου, Μεθοδίου Βερνιδάκη, πρωτοσυγκέλου της Ι.Α.Κ.

Στις 9:00 το βράδυ, θα ψαλεί η Ιερά Παράκληση.

Δευτέρα

Στις 6:00 το πρωί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου θα τελεστεί ο  όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου

Στις 4:00 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός μετά χαιρετισμών προς την Αγίαν Σκέπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News