Το «Έλα κοντά» στον Αϊ Γιάννη Ιεράπετρας

Πολιτισμός
Το «Έλα κοντά» στον Αϊ Γιάννη Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίσματα έγιναν και στο γραφικό λιμανάκι των Φέρμων Αγίου Ιωάννη, στην “καρδιά” της τουριστικής Ιεράπετρας

Την περασμένη Παρασκευή και προχθές Σάββατο 18 και 19 Οκτωβρίου γυρίστηκε η εκπομπή «Έλα κοντά» της ΚΡΗΤΗ TV, με την Αναστασία Μπιτζιλέου, στον πανέμορφο, παραδοσιακό και τουριστικό Άγιο Ιωάννη της Ιεράπετρας, με ολόκληρη την τοπική κοινωνία της φιλοπρόοδης κοινότητας να βρίσκεται «στο πόδι».

Η άφιξη του πολυπληθούς συνεργείου της ΚΡΗΤΗ TV συνοδεύτηκε με την πρώτη δυνατή νεροποντή το πρωί της Παρασκευής και αυτό σχολιάστηκε θετικά από τους κατοίκους της περιοχής, γιατί ήταν η πρώτη αξιόλογη βροχή του φθινοπώρου. Τα γυρίσματα, ωστόσο, της εκπομπής συνεχίστηκαν στο γραφικό λιμανάκι των Φέρμων Αγίου Ιωάννη, στην “καρδιά” της τουριστικής Ιεράπετρας, με τα μέλη και το Δ.Σ. του Συλλόγου των Ερασιτεχνών Αλιέων να ψαρεύουν για τις ανάγκες της εκπομπής και να στήνουν ένα παραδοσιακό θαλασσινό τραπέζι με κακαβιές και πολλούς λαχταριστούς ψαρομεζέδες, δείχνοντας πώς είναι η ζωή των ψαράδων του χωριού.

Την επόμενη ημέρα το πρωί κι ενώ το συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV φιλοξενήθηκε στην ίδια περιοχή, η τοπική βροχή συνεχίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς στο μεταξύ να αλλάξει το πρόγραμμα των γυρισμάτων.

Είχαν προηγηθεί λήψεις σε πολλά όμορφα μέρη του Αϊ Γιάννη, όπως στους καταρράκτες του Μυλωνά στην Αγιά Φωτιά και σε άλλες παραλίες της περιοχής. Την ίδια ώρα, το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας του Αϊ Γιάννη, ο Σύλλογος Ανάπτυξης και Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων, η νεολαία και οι νοικοκυρές του χωριού προετοίμαζαν τον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια στο Ψυχρό, καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής γαστρονομίας, στήνοντας το παραδοσιακό ρακοκάζανο και την παραστιά για να βράσει η αίγα με το ρύζι, ενώ παραδίπλα έμπειρες μαγείρισσες του χωριού ετοίμαζαν τις πεντανόστιμες αγιαννιώτικες νεράτες μυζηθρόπιτες.

Στο τραπέζι που ετοιμάστηκε υπήρχαν τα πάντα. Η κατσίκα με το γαμοπίλαφο, η πηχτή, τα συκωτάκια, ο χόντρος με τους χοχλιούς, τα ντολμαδάκια και όλα τα παραδοσιακά γλυκά της Ιεράπετρας, όπως τα καλιτσούνια (λυχναράκια), τα κουμπανάκια, τα ξεροτήγανα, τα πατούδα και πολλά άλλα, για να συνοδέψουν τη ζεστή ρακή και το καλό ντόπιο κρασί.

Στο γλέντι που στήθηκε από τους τοπικούς φορείς στο Ψυχρό έπαιξε το κρητικό συγκρότημα του Τριαντάφυλλου Στεφανάκη (λύρα), με τον Κυριάκο Καραλάκη στο λαούτο, τον Αγιαννιώτη Μιχάλη Χαρκιολάκη στο μαντολίνο και την ασκομαντούρα, τον Γιάννη Περάκη στην κιθάρα και τον Παναγιώτη Φώτα στο μπάσο. Παραδοσιακούς κρητικούς χορούς χόρεψαν τα συγκροτήματα του Δημήτρη Καπαράκη.

Στην Αναστασία Μπιτζιλέου μίλησαν ο εφημέριος και οι νοικοκυρές του χωριού, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και των φορέων. Παρέστησαν και μίλησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι του δημάρχου Ιεράπετρας, Μανόλης Βρυγιωνάκης (αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων και Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού) και Κωστής Αστροπεκάκης (εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα τουρισμού).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News