Πολιτισμός

Βιβλίο

Παύλος Σιδηρόπουλος: Παρουσίαση βιβλίου με τα ποιήματα του «πρίγκηπα της ελληνικής ροκ»

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, 7:30 μμ, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

«Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, ώρα 19:30, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης την παρουσίαση της ακυκλοφόρητης στην Κρήτη έκδοσης «Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα», με ποιήματα του πρίγκιπα της ροκ Παύλου Σιδηρόπουλου.

«Αν κάποιος αποδέχεται ότι η Rock 'N' Roll μουσική εκφράζει μια ευρύτερη οπτική απέναντι στη ζωή και την Τέχνη, τότε μάλλον θα συμφωνήσει ότι ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κουλτούρας. Αφήνοντας στην ελληνική ροκ σκηνή εμβληματικούς δίσκους με ανεξίτηλους στίχους, ο Παύλος μας συστήνεται μετά θάνατον με τη συγγραφική του ιδιότητα, όπως αποτυπώνεται στο νέο βιβλίο των εκδ. Opportuna.»

Περισσότερα από εκατό ποιήματα, αλλά και αποσπάσματα διηγημάτων και ψηφιοποιημένα χειρόγραφα του Σιδηρόπουλου συνιστούν το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το υλικό προέρχεται από το πρωτότυπο αρχείο του καλλιτέχνη, το οποίο είχε την ιδέα να επιμεληθεί και να φέρει στο φως η αδερφή του Μελίνα Σιδηροπούλου, με την υποστήριξη του συζύγου της Ηλία Καραλιά και στενών φίλων (και μελετητών του έργου του), όπως της συγγραφέα-νομικού Άννας Στάικου, που μας αποκαλύπτει στο σημείωμα της έκδοσης: «Η ποίηση του Παύλου Σιδηρόπουλου καταγράφει με λεπτοφυή τρόπο τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου παλμογράφου στην ανθρώπινη ευαισθησία. Όλο το έργο διαποτίζεται από την υπαρξιακή αγωνία της τραγικότητας του ανθρώπου. Ζωή, χαρά και θάνατος σε σμίξιμο και αλληλοδιαδοχή».

«Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουν οι αναφερθέντες, κύριοι συντελεστές της έκδοσης. Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. θα προλογίσει ο Γιώργος Νικολακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσει, επίσης, ο φυσικός-μουσικός Γιάννης Κασσωτάκης, ο οποίος θα κλείσει την εκδήλωση ερμηνεύοντας με τη συνοδεία κιθάρας αγαπημένα τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Το βιβλίο «Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα» θα διατίθεται στο Πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και η είσοδος είναι ελεύθερη.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια