Εγκαινιάστηκε το Μουσείο – Στρατηγείο του Θερίσου από τη Λ. Μενδώνη

Πολιτισμός
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο – Στρατηγείο του Θερίσου από τη Λ. Μενδώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθοριστική η συμβολή του ΟΤΕ στην ανακαίνιση του Μουσείου

Το στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Θέρισο το οποίο ανακαινίστηκε με την πολύτιμη συμβολή του ομίλου ΟΤΕ και άλλων χορηγών και λειτουργεί ως μουσείο της επανάστασης του 1905, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Στη σημασία της ανάδειξης της προσωπικότητας του Βενιζέλου στάθηκε στην ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τζαμάζ τόνισε ότι είναι χρέος του ομίλου να υποστηρίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Το στρατηγείο του Θερίσου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επανάσταση του 1905 και τη σύγκρουση του Βενιζέλου με τον πρίγκιπα Γεώργιο που δημιούργησε προϋποθέσεις για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Μετά από πολλές προσπάθειες για την αναστήλωση του, το κτήριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος και με κύριο χορηγό την COSMOTE, αποκαταστάθηκε και παρουσιάζει μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας της Κρήτης.

«Νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για την Κρήτη καθώς αποδίδεται ανακαινισμένο το στρατηγείο του Βενιζέλου, μιας προσωπικότητας η οποία έχει σφραγίσει την πορεία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας» επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού. Εκπροσωπώντας τον κύριο χορηγό της ανακαίνισης του κτηρίου και της δημιουργίας του μουσείου του Θερίσου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τζαμάζ χαρακτήρισε το στρατηγείο, ως ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.

«Ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, στον Όμιλο ΟΤΕ θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ελληνικής κληρονομιάς. Να προωθούμε τη μετάδοσή της στους νέους.

Γι’ αυτό στηρίξαμε τη συντήρηση του Στρατηγείου της Επανάστασης στο Θέρισο, κρατώντας ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες για να πάμε μπροστά, πρέπει να γνωρίζουμε τον τόπο και τις ρίζες μας» υπογράμμισε ο κ.Τζαμάζ.

Με ρίζες από το Βαρύπετρο Χανίων και προγόνους που συμμετείχαν στα γεγονότα της εποχής ο κ. Τζαμάζ ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του εθνικού ιδρύματος ερευνών και μελετών ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος για συμβολή στην αποκατάσταση του στρατηγείου του Θερίσου.

«Αυτό μου ενέπνευσε την αγάπη μου για την πατρίδα και για την Κρήτη .Ο Βενιζέλος είναι αναμφισβήτητα από τους σημαντικότερους πρωθυπουργούς, πολιτικούς που είχε η χώρα. Καθόρισε την Ελλάδα, τη διπλασίασε και θα είχε κάνει και πολλά περισσότερα αν δεν είχαν δημιουργηθεί διάφορα εμπόδια τα οποία ήταν πέρα απ’ αυτόν» πρόσθεσε ο κ. Τζαμάζ.

Η έκθεση εκτείνεται στους δύο ορόφους του κτιρίου και περιλαμβάνει πρωτότυπο μουσειακό και αρχειακό υλικό. Τα εκθέματα και τα τεκμήρια συντηρήθηκαν και επανεκτίθενται. Η μουσειακή έκθεση εμπλουτίστηκε σημαντικά με υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος και πρόσφατες δωρεές. Στο ισόγειο του Μουσείου δεσπόζει η αυθεντική σημαία-λάβαρο της Επανάστασης, με την αναγραφή «Θέρισο 1905».

Την ικανοποίηση του για την επίτευξη ενός σπουδαίου στόχου του Ιδρύματος, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του κ. Νίκος Παπαδάκης. «Από δω ήρθε το μήνυμα που εξαπολύθηκε σε όλη την Ελλάδα, της επανάστασης των αγροτών και των αστών. Από δω ξεκίνησε η κατάλυση του δεσποτισμού. Από δω ήρθε το μήνυμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που διοχετεύτηκε σε όλη την Ελλάδα» επεσήμανε στην ομιλία του.

Στην τελετή των εγκαινίων το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Διαματάρης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Εντός του 2020 πρόκειται να εγκατασταθούν στο Μουσείο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο για τους επισκέπτες στο πλαίσιο ενός έργου το οποίο εντάσσεται σε εγκεκριμένο πρόγραμμα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News