Σίσι: Βρήκαν εκπληκτικό περιδέραιο δίπλα σε άθικτο σκελετό γυναίκας

Πολιτισμός
Σίσι: Βρήκαν εκπληκτικό περιδέραιο δίπλα σε άθικτο σκελετό γυναίκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Σίσι Λασιθίου

Ένας σπάνιος τάφος ήρθε στο «φως» μετά την αρχαιολογική ανασκαφή στο Σίσι Λασιθίου.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν πλησίον του μνημειακού συγκροτήματος που ερευνάται στο Σίσι Λασιθίου και πρόκειται για σημαντικά κατάλοιπα οικισμού της Πρωτομινωικής ΙΙΑ περιόδου (περ. 2600 π.Χ.).

Μάλιστα, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: "Αυτού του τύπου οι τάφοι είναι σχετικά σπάνιοι στην Κρήτη και απαντούν μόνο στην Κνωσσό και τα Χανιά".

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: Μετά την εγκατάλειψη του οικισμού από τους κατοίκους του, οι οποίοι άφησαν κατά χώραν σχεδόν το σύνολο του υλικού πολιτισμού τους, ένα μνημειακό κτήριο κατασκευάστηκε προς ανατολάς του χωριού. Το κτήριο αυτό αποτέλεσε τον πυρήνα της μετέπειτα δυτικής πτέρυγας. Αν και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2500 π.Χ., τα κατάλοιπά του ενσωματώθηκαν σχεδόν αυτούσια στην κατασκευή του μνημειακού συγκροτήματος με αυλή, το οποίο ανεγέρθη γύρω στο 1700 π.Χ. Περαιτέρω ανασκαφή του μνημειακού συγκροτήματος με αυλή αποκάλυψε ένα δάπεδο επιστρωμένο με εξαιρετικής ποιότητας κονίαμα, κοσμημένο με στικτό διάκοσμο και έναν κομψά κτισμένο πήλινο αγωγό για την απορροή των υδάτων από την μήκους 33 μέτρων κεντρική αυλή προς την ανατολική κλιτύ.

Σε άλλα σημεία του λόφου εντοπίστηκαν αξιόλογα κατάλοιπα λιγότερο γνωστών φάσεων, μεταξύ των οποίων οικία που καταστράφηκε κατά την Μεσομινωική ΙΙΙΑ περίοδο, ενδεχομένως από σεισμό, και ένα εκτεταμένο στρώμα με Υστερομινωική ΙΙ-ΙΙΙΑ1 κεραμική με έντονα ίχνη κνωσιακών επιδράσεων. Στην ίδια περίοδο ανήκει και ένας κιβωτιόσχημος τάφος, ο οποίος είχε χτιστεί μέσα σε προγενέστερο ταφικό κτήριο της Νεοανακτορικής περιόδου.

Ο προσεκτικά κατασκευασμένος τάφος περιείχε σχεδόν ακέραιο και άθικτο σκελετό γυναίκας, ο οποίο συνοδευόταν από χάλκινο κάτοπτρο με ελεφαντοστέινη λαβή, οστέινες και χάλκινες περόνες ενδυμασίας, καθώς και περιδέραιο αποτελούμενο από 15 χρυσές ψήφους (χάντρες) σε σχήμα ελαιόκαρπου ή ελαιόσπορου και 15 μικρότερες επίσης χρυσές ψήφους.

,

Με την συγκεκριμένη 10η ανασκαφική περίοδο, την οποία διεξήγαγε η Βελγική Σχολή Αθηνών και συμμετείχαν περισσότεροι από 100 αρχαιολόγοι διαφόρων εθνικοτήτων,  ολοκληρώθηκε το δεύτερο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News