Εγκαίνια για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός
Εγκαίνια για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρωτεύουσα «στολίζεται» με ένα διεθνούς εμβέλειας Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η είσοδος στο επιβλητικό κτίριο της οδού Ερατοσθένους 13, το οποίο θα στεγάσει το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με την μυθική συλλογή, αποτελεί το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός της χρονιάς που διανύουμε.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με μία σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019.

Ζωή σαν Παραμύθι ….  Ο κύκλος της κοινής τους ζωής ξεκίνησε με τη γνωριμία τους στην Αμερική, τον γάμο τους και την εγκατάστασή τους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’50.

Ο Βασίλης Γουλανδρής με καταγωγή από την Άνδρο  είχε μόλις διαδεχθεί τον πρόωρα χαμένο αδελφό του στα ηνία της οικογενειακής εφοπλιστικής εταιρείας, στην Αμερική , έχοντας πάντα στο πλευρό του την όμορφη Ελίζα Καραδόντη.

Κατά κοινή ομολογία οι δυο τους ήταν ένα κομψό και ταιριαστό ζευγάρι. Ο Βασίλης Γουλανδρής είχε ένα αριστοκρατικό παρουσιαστικό, ενώ η Ελίζα Γουλανδρή διακρινόταν για τα μεσογειακή αρχαιοελληνική ομορφιά της .

Καλλιεργημένοι και οι δύο, με αγάπη για την τέχνη, άρχισαν να χτίζουν τη συλλογή τους με σπουδαία έργα τέχνης ,μεθοδικά και με σεβασμό προς τους ζωγράφους τους γλύπτες και τους καλλιτέχνες .

Τα έργα τέχνης που αποκτούσαν δεν τα «έκρυβαν» σε αποθήκες ή θυρίδες αλλά τα τοποθετούσαν στα σπίτια τους ανά τον κόσμο και βέβαια στην Άνδρο. Ο Βασίλης Γουλανδρής δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του.

Αν και πολίτες του κόσμου, το ζευγάρι αποφασίζει να δημιουργήσει και να προσφέρει στην πατρίδα του. Το 1979 ιδρύουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου.

Το ζευγάρι οραματιζόταν τη δημιουργία ενός δεύτερου μουσείου στο κέντρο της Αθήνας που θα στεγάσει το σύνολο της συλλογής του.

Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή δεν ευτύχησαν να δουν το όραμά τους να πραγματοποιείται πριν κλείσει ο κύκλος της ζωής τους .

Έτσι φτάσαμε στην Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019  που το Μουσείο ανοίγει … 

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας από τη Φλερέτ Καραδόντη, ανιψιά του ζεύγους Γουλανδρή και διευθύντρια του Ιδρύματος, προκάλεσε συγκίνηση. Πρόκειται για την αίσια κατάληξη μιας ιστορίας 27 χρόνων.

Το επιβλητικό κτήριο βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, το οποίο θα στεγάσει το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Παράλληλα με το μουσείο της Άνδρου, το νέο Μουσείο έχει σαν «σκοπό , να δημιουργηθεί ένα χώρο τέχνης ανοιχτό σε όλους – μικρούς και μεγάλους, φτωχούς και πλούσιους, μυημένους και αμύητους»

Το νέο μουσείο, στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από την αρμονική συνύπαρξη  ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μίας σύγχρονης προσθήκης. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Η επιλογή του σημείου έγινε με κριτήριο την επιθυμία του ζεύγους Γουλανδρή το μουσείο να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας .

Στους 11 ορόφους του πολιτιστικού ιδρύματος θα εκτεθούν σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, αλλά και έργα διακεκριμένων Ελλήνων της πρωτοποριακής ζωγραφικής.  Επίσης θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Στους υπόλοιπους χώρους θα λειτουργήσουν πωλητήριο, εστιατόριο μαζί με το καφέ, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο και ένα αμφιθέατρο 190 θέσεων.

Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Η Αθήνα αποκτά νέο μουσείο, το «Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News