«Η Καρδερίνα»: Η άγνωστη ιστορία του πίνακα που έγινε μυθιστόρημα και ταινία

Πολιτισμός
«Η Καρδερίνα»: Η άγνωστη ιστορία του πίνακα που έγινε μυθιστόρημα και ταινία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωγράφος που έφτιαξε την καρδερίνα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της χρυσής εποχής της ζωγραφικής στην Ολλανδία

Αυτός ο πίνακας που απεικονίζει ένα μικρό πουλί με μία αλυσίδα στο ποδαράκι του, δημιουργήθηκε πριν από 362 χρόνια, ωστόσο μας μαγεύει ακόμα. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πίνακες ζωγραφικής σήμερα.

Σε αυτό συνέβαλε χωρίς δεύτερη σκέψη, το εκπληκτικό μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ, «Η Καρδερίνα», το οποίο στήνει μία συναρπαστική ιστορία γύρω από τον πίνακα του Φαμπρίτσιους, με πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι που σε μικρή ηλικία βιώνει μία επώδυνη και φρικιαστική εμπειρία η οποία τον δένει με την εικόνα αυτή για όλη του τη ζωή.

Το αμερικανικό αυτό μυθιστόρημα, «Η Καρδερίνα», έγινε ταινία και αυτές τις μέρες προβάλλεται στους κινηματόγραφους.

Για τους ιστορικούς της τέχνης, ο ζωγράφος που έφτιαξε την καρδερίνα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της χρυσής εποχής της ζωγραφικής στην Ολλανδία.

Ο Κάρελ Φαμπρίσιους (1622-1654) ήταν ο πιο ταλαντούχος μαθητής του Ρέμπραντ και δάσκαλος του Βερμέερ. Κοντά στον Ρέμπραντ μαθήτευσε δύο χρόνια και κατόρθωσε πολύ γρήγορα να διαμορφώσει ένα δικό του προσωπικό στυλ. Έτσι, σε αντίθεση με τον δάσκαλό του που συνήθιζε να ζωγραφίζει φωτεινές φιγούρες σε σκούρο φόντο, ο Φαμπρίσιους έκανε το αντίθετο. Σκούρες μορφές μπροστά σε φωτεινό φόντο, ιδιαίτερος φωτισμός, περίεργες οπτικές, έντονη αίσθηση του  βάθους.

Ζώντας στο Ντελφ, τη μικρή ολλανδική πόλη που αποτελούσε εστία καλλιτεχνών, ο Φαμπρίσιους ζωγράφισε εκπληκτικά έργα.

Ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στην εποχή του, δεν πρόλαβε να αποκτήσει τη φήμη που του άξιζε. Το 1654 μια έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του Ντελφ προκάλεσε τον θάνατο μεγάλου μέρους του πληθυσμού και την καταστροφή του 1/4 των κτιρίων της πόλης. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλεγόταν και το εργαστήριο του καλλιτέχνη, όπου και χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του. Ο ίδιος σκοτώθηκε στην έκρηξη, σε ηλικία 32 ετών.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς του καταστράφηκε, έτσι σήμερα μόνο δώδεκα έργα ζωγραφικής αποδίδονται σε αυτόν.

Το έργο αυτό ενέπνευσε το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ το οποίο κέρδιζε βραβείο Πούλιτζερ το 2013, αλλά έγινε και ταινία.

Δείτε το trailer της ταινίας:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News