Πολιτισμός

Ανοίγει τον Φεβρουάριο του 2020 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σήμερα έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης. Συνολικά θα τοποθετηθούν εκατό εξήντα έργα της μόνιμης συλλογή .

Ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη αναλαμβάνει την εύθηνη να λύσει όλα  τα εμπόδια και  να δρομολογήσει άμεσα την λειτουργιά του  Εθνικού  Μουσείου  Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Το Μουσείο, που στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο Ζυθοποιίας Φιξ ,  είχε παραληφθεί ως κτηριακή υποδομή τον Φεβρουάριο 2014. Αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ανοίξει  πλήρες και καθόλα λειτουργικό, τις πύλες του.

Αυτή είναι μια σπουδαία στιγμή για το μουσείο που μετά από μια περιπετειώδη πορεία μέσα στο χρόνο βρίσκεται επιτέλους σε μια τελική φάση πριν το άνοιγμά του και την τοποθέτηση της μόνιμης συλλογής στους εκθεσιακούς χώρους.

Σήμερα έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης.  Συνολικά θα τοποθετηθούν εκατό εξήντα έργα της μόνιμης  συλλογή .

Ένα μέρος της συλλογής έχει ήδη εγκατασταθεί ενώ εκκρεμούν οι εργασίες φωτισμού και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Το μουσείο προγραμματίζεται να ανοίξει τις πύλες του πλήρες ως το τέλος του Φεβρουαρίου 2020.

Η δημιουργία και ο ρόλος ενός Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) έχει υπάρξει θέμα πολλών συζητήσεων, ήδη από τη δεκαετία του ‘70 που καλλιτέχνες και διανοούμενοι της εποχής, έθεταν το θέμα της αναγκαιότητας της ύπαρξής  και της κατασκευής του .

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια . Ελλείψει πολιτικής βούλησης, από την εποχή της ίδρυσής του ως σήμερα, και ελλείψει πόρων στη συνέχεια, οι περιπέτειές  αυτού του Μουσείου έχουν μείνει παροιμιώδεις.

Οι πολιτικές διεργασίες, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και οι αντικειμενικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει  η διοίκηση του μουσείου για να καταφέρει να λειτουργήσει στο νέο κτίριο του Φιξ, δεν είναι αμελητέα.

Άλλωστε ένα τόσο μεγάλο κτίριο αλλά και γενικότερα το συγκεκριμένο μοντέλο μουσείου που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάδειξη της μόνιμης συλλογής του, είναι σαφές ότι έχει σχεδιαστεί με κριτήρια άλλων εποχών και φαίνεται μάλλον παρωχημένο αν όχι προβληματικό στην Αθήνα του σήμερα.

Με την ελπίδα ότι το  ΕΜΣΤ θα γίνει ένα ζωντανό κύτταρο όχι μόνο του σύγχρονου πολιτισμού αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Ένα σημείο συνάντησης, ένα πεδίο μάθησης, ένας κοινός τόπος μεταξύ των καλλιτεχνών και του κόσμου . Περιμένουμε να φτάσει η στιγμή της λειτουργιάς του .

emst.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια