Πολιτισμός

«Μορφές της φύσης σε πηλό και ασήμι»

Η αγάπη για την φύση και το ελληνικό τοπίο

H γκαλερί Άλμα παρουσιάζει την έκθεση «Μορφές της φύσης σε πηλό και ασήμι», με κεραμικά του Μανούσου Χαλκιαδάκη και κοσμήματα της Ντορίτας Αυγέρου.

Η μακρόχρονη φιλία τους , αλλά και η αγάπη  τους για τη φύση  και το ελληνικό τοπίο είναι η αφορμή για αυτή την έκθεση με  λουλούδια - κοσμήματα της Ντορίτας Αυγέρου και κεραμικά- δέντρα  του Μανούσου Χαλκιαδάκη.

 Μανούσος Χαλκιαδάκης

Ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, ένας από τους πιο γνωστούς & διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες κεραμίστες των τελευταίων δεκαετιών, ξεκίνησε να εργάζεται πριν 43 χρόνια με τον πηλό και συνέβαλε ουσιαστικά   

στην αναβίωση αυτής της πανάρχαιας Τέχνης. Οι  δημιουργίες του απέκτησαν  ταυτότητα και καθιέρωσε μια «προσωπική γραφή»   τα χρόνια που επέστεψε στην πατρίδα του τα Χανιά,  και έστησε το εργαστήριό του στο όμορφο Παιδοχώρι .

Στην αρχή με απόλυτο σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές & φόρμες της αγγειοπλαστικής κι αργότερα με διάθεση εξερεύνησης , ο Μανούσος Χαλκιαδάκης πειραματίστηκε και δοκίμασε νέες τεχνικές ψησίματος του πηλού . Ο  καλλιτέχνης συνεχίζει από τότε να εφευρίσκει διαρκώς νέες, χαρακτηριστικά δικές του, πατέντες, πρωτότυπα σχήματα, εικονικά σύμβολα (το Δέντρο, τα Μπαλόνια, τις Σβούρες, κ.α.) και χρήσεις για τα κεραμικά του δημιουργήματα.

 Ντορίτα Αυγέρου

Η Φύση ήταν πάντα η πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες της Ντορίτας Αυγέρου. Είτε αυτά είναι φόρμες από τη φύση όπως βότσαλα,  λιβελούλες, καρποί , σε ασήμι και χρυσό, είτε τα πιο πρόσφατα λουλούδια που σταδιακά απέκτησαν χρώμα, μέχρι την πανδαισία χρωμάτων της τωρινής δουλειάς που αντλεί την έμπνευσή της από τον εντυπωσιακό κόσμο της ορχιδέας .

Η ίδια ζει πολύ κοντά στη φύση και η επαφή της με αυτή έχει μια καθημερινότητα και συνέπεια σε κάθε πλευρά της ζωής της. Δουλεύει στο χέρι το ασήμι και το χρώμα με δεξιοτεχνία, υπομονή και επιμονή στην τελειότητα της μορφής και την αρμονία των χρωμάτων.

Τα κοσμήματά της λεπτεπίλεπτα, κομψά, ανάλαφρα, έχουν την αξία της μοναδικότητας του χειροποίητου.

 Ορχιδέες μικρές και μεγάλες, και πολύχρωμες, φτιαγμένες για να στολίσουν, να συμπληρώσουν και να αναδείξουν την ιδιοσυγκρασία αυτού που θα τις φορέσει. Όλες μαζί δημιουργούν ένα εικαστικό ολοκληρωμένο σύνολο αλλά και κάθε μία από αυτές είναι ένα μικρό έργο τέχνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια