Πολιτισμός

Αμμουδάρα: Τα γλυπτά από άμμο φθείρονται αλλά εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν

Δείτε φωτογραφίες από τα... αξιοθέατα της περιοχής

Το καλοκαίρι έχει τελειώσει, το 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο όμως τα γλυπτά εξακολουθούν να δεσπόζουν αγέρωχα στην Αμμουδάρα και να αποτελούν ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα της περιοχής.

Οι φθορές που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες και η θάλασσα τα κάνουν ακόμα πιο γοητευτικά, καθώς υποδηλώνεται το εφήμερο αυτής της τέχνης, ενισχύοντας έτσι και το μήνυμα του Φεστιβάλ για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Το μήνυμα του φεστιβάλ ήταν «Δεν το  βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες»! Οι καλλιτέχνες, «επιστράτευσαν» καλλιτεχνικά γιγαντιαίους αστερίες, ανθρώπινες φιγούρες, χταπόδια, δελφίνια, ακόμα και καρτούν που... μάχονται με τη ρύπανση της θάλασσας, για να αποδώσουν το μήνυμα. Η προβολή του φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο ήταν και φέτος μεγάλη, στην Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.  Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτενή αφιερώματα στο πρωτότυπο εικαστικό γεγονός της Κρήτης έκαναν μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και της μακρινής Αυστραλίας.

Το 4ο φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο  διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με το γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα εξαιρετικά έργα τέχνης που βρίσκονται σε τέσσερα σημεία της Αμμουδάρας φιλοτέχνησαν οι γλύπτριες Αμαλία Φλώρου και Λήδα Παυλή και οι γλύπτες Μανώλης Χαρκούτσης, Αντώνης Πετράκης και Στρατής Καβαρνός.

Οι παραλίες στις οποίες υπάρχουν αξιοθέατα έργα τέχνης είναι:

- Περίπου 200 μέτρα δυτικά του γηπέδου ΕΓΟΗ.

- Ανάμεσα στις οδούς Πάρου και Καλύμνου (κέντρο Αμμουδάρας).

- Μπροστά από το πρώην club “Barracuda”.

- Δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού.

Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο ξεκίνησε το 2016 και το μήνυμά του αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, κυρίως από το πλαστικό, αλλά και από διάφορα σκουπίδια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια