Μαρία Κάλλας: Ο θάνατος της μεγάλης ντίβας της όπερας

Πολιτισμός
Μαρία Κάλλας: Ο θάνατος της μεγάλης ντίβας της όπερας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, αφήνει την τελευταία της πνοή, στο Παρίσι, η Μαρία Κάλλας

Η εμβληματική της φωνή και η εντυπωσιακή παρουσία της παραμένει έως και σήμερα σημείο αναφοράς για πολλούς καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα χαρισματική, με ικανότητες και  μουσικότητα είχε εκπληκτική έκταση φωνής, στοιχεία που την έφεραν και την κράτησαν στην κορυφή.

Η Κάλλας γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1923 στη Νέα Υόρκη.

Το πλήρες της όνομα ήταν Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου. Σε νεαρή ηλικία γνωρίζεται με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της «Αρένας» της Βερόνα, Τζοβάννι Τζενατέλλο με αποτέλεσμα να ταξιδέψει στην Ιταλία.

Τον Αύγουστο του 1947, σε ηλικία 24 ετών, η Κάλλας κάνει το ντεμπούτο της στην «Αρένα» με τη «Τζοκόντα» του Πονκιέλι. Τον ίδιο χρόνο θα ερμηνεύσει την Ιζόλδη από το «Τριστάνος και Ιζόλδη» στη Βενετία.

Στην Ιταλία η Κάλλας θα γνωρίσει τον Ιταλό βιομήχανο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, τον οποίο θα παντρευτεί τον Απρίλιο του 1949. Ο τελευταίος εκτελεί χρέη μάνατζερ της γυναίκας του, η οποία θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Αργεντινή, αλλά και το Μεξικό το 1950.Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η Κάλλας αρχίζει να γίνεται διάσημη.

Τον Δεκέμβριο του 1951, εμφανίζεται στους «Σικελικούς Εσπερινούς» στη Σκάλα του Μιλάνου. Μέσα στην επόμενη επταετία, η Κάλλας γνωρίζει την αποθέωση, ερμηνεύοντας διάφορους ρόλους, σε παραστάσεις στη Σκάλα του Μιλάνου.

Τον Οκτώβριο του 1956, εμφανίζεται ως «Νόρμα» στο ομώνυμο έργο του Μπελλίνι στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Τον Αύγουστο του επόμενου έτους, η Κάλλας φτάνει στην Ελλάδα όπου εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Είναι η περίοδος που θα γνωρίσει τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση: H σχέση του ζευγαριού επρόκειτο να απασχολήσει όσο λίγες άλλες την διεθνή κοινή γνώμη τα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Τον Αύγουστο του 1960 η Κάλλας θα ερμηνεύσει τη «Νόρμα» στην Επίδαυρο, όπου αποθεώνεται. Ένα χρόνο μετά ακολουθεί, ξανά στην Επίδαυρο, η «Μήδεια» του Κερουμπίνι. Το 1966 η Κάλλας «απεκδύεται» την αμερικανική της υπηκοότητα, λαμβάνοντας την ελληνική. Με τον τρόπο αυτό διαλύεται και ο γάμος της με τον Μενεγκίνι. Η Κάλλας ευελπιστεί ότι θα γίνει και επίσημα ζευγάρι με τον Ωνάση.

Ωστόσο, ο τελευταίος παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1968, τη χήρα του Αμερικανού προέδρου Κέννεντυ, Τζάκυ, γεγονός που έμελλε να στοιχίσει ψυχολογικά στην Κάλλας.Το 1969, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι γυρίζει σε ταινία τη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Στο φιλμ πρωταγωνιστεί η Κάλλας.

Τον Μάιο του 1970, η σπουδαία υψίφωνος επιχειρεί να αυτοκτονήσει, λαμβάνοντας μεγάλη δόση από βαρβιτουρικά, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει. Τον Δεκέμβριο του 1973, η Κάλλας πραγματοποιεί μεγαλειώδη εμφάνιση στην Όπερα των Παρισίων, όπου αποθεώνεται από το γαλλικό κοινό.

Η τελευταία εμφάνιση της θρυλικής ντίβας έλαβε χώρα στο Σαππόρο της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο του 1974. Η Μαρία Κάλλας άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και η σορός της αποτεφρώθηκε: Την άνοιξη του 1979, η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το σημαδιακό ταξίδι του Κάρολου Δαρβίνου

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Σεπτεμβρίου του 1835 όταν ο Άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, δυτικά των ακτών της Λατινικής Αμερικής.

Ο Δαρβίνος θα παραμείνει περίπου πέντε εβδομάδες στα Γκαλάπαγκος, διάστημα κατά το οποίο θα προβεί σε πλήθος σπουδαίων παρατηρήσεων για την πανίδα του νησιώτικου συμπλέγματος.

Η εμπειρία του αυτή έμελλε να αποτελέσει την αφορμή για να διατυπώσει μετέπειτα τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των ειδών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News