Πάτησαν σταφύλια… όπως οι Μινωίτες, υπό τους ήχους της κρητικής λύρας

Πολιτισμός
Πάτησαν σταφύλια… όπως οι Μινωίτες, υπό τους ήχους της κρητικής λύρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβίωσαν το πάτημα σταφυλιών στο Ρέθυμνο, όπως οι Μινωίτες

Αναβίωσαν το πάτημα των σταφυλιών όπως το έπρατταν οι Μινωίτες και μάλιστα σε λαξευτό πέτρινο πατητήρι, μια ανάσα από την πόλη του Ρεθύμνου. Υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής, μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν πραγματικά και ήρθαν σε κοντινή επαφή με την φύση και το χθες. Η εκδήλωση έγινε στους βιότοπους Κρήτης με ελεύθερη είσοδο.

Πάτησαν σταφύλια όπως οι Μινωίτες πριν 3.000 χρόνια σε λαξευτό στον βράχο, πατητήρι με φόντο την πόλη του Ρεθύμνου και υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν στους βιότοπους Κρήτης και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο και κέρασμα. Την αρχή έκανε η κυρία Δήμητρα ως μια σύγχρονη ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της καλλιέργειας δηλαδή της γεωργίας.

Το «παρών» έδωσε και ο Γερμανός φωτογράφος και food blogger, Καρλ Ρούσκε που έμεινε κατενθουσιασμένος από το δρώμενο μιας και είναι ένας τρόπος να θυμηθούμε την πιο υγιεινή και μη τεχνητή διατροφή που τόσο σημαντική είναι στις μέρες μας η διάσωσή της: «Είμαι σήμερα εδώ γιατί έχουμε ένα δρώμενο, μια γιορτή σε ένα μινωικό πατητήρι 3.000 ετών που σήμερα το επαναφέραμε στη ζωή και θα βγάλουμε κρασί πατώντας με τα πόδια. Τι καλύτερο υπάρχει από το να ζήσει κάποιος μια τέτοια εμπειρία και να δείξει στο ευρύ κοινό έναν τόσο παλιό πολιτισμό».

Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε αυτό το λαξευτό πατητήρι μετά από αγρανάπαυση ετών και παρότι είναι ένα από τα αγαπημένα αξιοθέατα όσων επισκέπτονται την περιοχή, σύμφωνα με τον φυσιοδίφη, Μιχάλη Παπαδουράκη, τώρα μόνο έγινε μια πολύ όμορφη αρχή για να έρθει ξανά στη ζωή και στην χρήση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή νότια της πόλης του Ρεθύμνου και του ΒΟΑΚ, σώζονται λαξευτά πατητήρια, με χρήση ενδεχομένως όχι μόνο για την παραγωγή κρασιού, αλλά και ελαιολάδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News