Eκδήλωση μνήμης και συναυλίες για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Πολιτισμός
Eκδήλωση μνήμης και συναυλίες για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Με επιμνημόσυνη δέηση-καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και σειρά εκδηλώσεων τιμάται η 76η επέτειος του Ολοκαυτώματος-της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, που οργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου,  και η Ένωση Θυμάτων, με την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και την Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τιμητικές εκδηλώσεις από τους: Πρόεδρο  Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλο Μπαριτάκη, Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, Δήμαρχο Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη, Πρόεδρο Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη, Συγγραματέα του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένη Συγγελάκη, τους ερμηνευτές Λάκη Χαλκιά, Ιωάννα Φόρτη, Ερωφίλη, την συνθέτη Λίνα Ζάχαρη και η Μαρίνα Μπουρδάρα επιμελητής εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν δυο μουσικές εκδηλώσεις με τίτλο «Τραγουδάμε για την Βιάννο-Μνήμη και Δικαιοσύνη», το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο Πανδημοτικό Ηρώον Βιάννου και την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Σε δηλώσεις που έγιναν για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου και Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε στις 14,15,16 Σεπτεμβρίου του 1943 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης:  «Με απόλυτο σεβασμό και ταπεινότητα τιμούμε τους 461 ήρωες συμπατριώτες μας που αντιστάθηκαν,  πολέμησαν ηρωικά, εκτελέστηκαν,  πέφτοντας θύματα της θηριωδίας του ναζισμού, της αλλοφροσύνης, της μανίας των Γερμανών κατακτητών.  Η ιστορία, η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ότι, οι ήρωες στον αριθμό ξεπερνούν τους 500.  Είναι υποχρέωση όλων μας να τιμούμε τη μνήμη τους, να σεβόμαστε τις παρακαταθήκες τους, και να τις μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και ελπίδα».

Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης: «76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, 76 χρόνια και σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα. Είναι διαχρονικό το μήνυμα της ελευθερίας της αντίστασης του αγώνα που εκπέμπει το ολοκαύτωμα της Βιάννου ένα μήνυμα που περνάει από γενιά σε γενιά, ένα μήνυμα που είναι μία ισχυρή παρακαταθήκη για όλους εμάς, που οφείλουμε να τιμούμε το γεγονός αυτό, να το έχουμε πάντα στην επικαιρότητα, να μην ξεχνάμε να διεκδικούμε και να υπενθυμίζουμε σε όλους και ειδικά προς την πλευρά της Γερμανίας, ότι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου παραμένει ζωντανό και οφείλουν και τη δικαιοσύνη και την αποζημίωση. Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια και θα είμαστε παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για να θυμίζουμε ότι η Βιάννος ήταν και είναι πρωτοπόρα στους αγώνες για την ελευθερία».  

Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης ανέφερε:

«Βρισκόμαστε εδώ και φέτος για να προαναγγείλουμε τη σειρά των επετειακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο μαρτυρικό Δήμο μας. Μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται 76 χρόνια μετά από τη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών. Μια θυσία απέναντι την οποία στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους, διατηρώντας την άσβεστη μέσα μας. Η μνήμη των θυμάτων που κείτονται στα ιερά χώματα της Βιάννου παραμένει αιώνια, όπως και η αποστροφή μας απέναντι κάθε μορφή ολοκληρωτισμού. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε και φέτος να περάσουμε σε όλους. Στον Υπουργό που θα μας κάνει φέτος την τιμή να βρεθεί στη Βιάννο, στους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών Αρχών και φυσικά σε όλους τους συμπολίτες μας. Σήμερα 76 χρόνια μετά από τις θηριωδίες που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες Βιαννίτες και ξεκλήρισαν ολόκληρα χωριά, τονίζουμε απερίφραστα πως ο αγώνας μας για τη δικαίωση συνεχίζεται. Η Βιάννος δε ξεχνά τους εθνομάρτυρες που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943. Δεν ξεχνά τον ανείπωτο πόνο που σκόρπισαν και το πένθος στο οποίο βύθισαν τα χωριά της επαρχίας Βιάννου, διαπράττοντας ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη». 

Αριστομένης Συγγελάκης Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος δήμου Βιάννου: «Η Βιάννος δεν ξεχνά τιμάει την ιστορία της, ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας ιερός, πόνου, οδύνης και θλίψης.  Είναι όμως και ένας μήνας που μας κάνει κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας και να δικαιώνομαι τον αγώνα των πεσόντων.  Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδίκησης των αποζημιώσεων από την Γερμανία».

Ο ερμηνευτής Λάκης Χαλκιάς: «Είμαι βαθιά συγκινημένος και χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στην Κρήτη και το κυριότερο είναι, ότι, έχω συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους Κρητικούς συνθέτες.  Στη συναυλία θα παρουσιάσουμε έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει στις συναυλίες σε όλες τις εκδηλώσεις. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Βιάννου και όλους τους εμπλεκόμενους για τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις που προετοίμασαν για το ερχόμενο τριήμερο».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 15ης Σεπτεμβρίου 2019 :

Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ., Σχολείων και Τραπεζών στα διοικητικά όρια του Δήμου Βιάννου.

ΩΡΑ  8:30

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο χώρο της τελετής με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεων τιμών της ΣΕΑΠ και της Στρατιωτικής Μπάντας της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

ΩΡΑ 10:00

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

ΩΡΑ 10:30

Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

     Επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

       Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Δημήτριο Χρηστάκη.

       Προσκλητήριο Νεκρών

       Κατάθεση στεφάνων

       Βουβός Πεντοζάλης του Πένθους από τη Σχολή Χορού Χριστόφορου Μπριντάκη

       Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου, από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών

       Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

       Λήξη τελετής – αποχώρηση επισήμων

Πρόγραμμα τετραήμερων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης 13-16 Σεπτεμβρίου: Το αναλυτικό πρόγραμμα των τετραήμερων τιμητικών εκδηλώσεων για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου (13 έως 16 Σεπτεμβρίου) με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, του Δήμου Βιάννου, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει ως εξής:

Παρασκευή 13.9.2019  

  • 6.00 μμ: συγκέντρωση στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου (Σελί Αμιρά) και πορεία Μνήμης & Δικαιοσύνης προς τον τόπο εκτέλεσης στον Αμιρά (τοποθεσία Αμπέλια, οικισμός Μελιανά)

Σάββατο 14.9.2019

Πρωί: τελετές μνήμης σε εκκλησίες και μνημεία των χωριών της Βιάννου

Μουσείο Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου, Αμιράς

  • 5.00-5.30: Προσέλευση
  • 5.30- 6.00: Χαιρετισμοί – Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων

          Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

          Μηνάς Σταυρακάκης, Δήμαρχος Βιάννου

          Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου

          Εκπρόσωπος Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

          Βουλευτές - Ευρωβουλευτές

6.00 μμ – 6.45 μμ: παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μανουκάκη – Μεταξάκη με τίτλο: «Γράμματα του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου από τη φυλακή. 1942»

Σύντομη εισαγωγή:

Παύλος Μπαριτάκης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Δρ. Μαρία Χρηστάκη – Χάμψα, Πρόεδρος Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου

Ομιλία: Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη, φιλόλογος και συγγραφέας

Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου

Συντονισμός: Μανώλης Σπανάκης

-6.45μμ – 7.30μμ: Ναζιστικά Εγκλήματα & Δικαιοσύνη

- 6.45μμ – 7.00μμ: Ομιλία: Γεώργιος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Η δίκη του σφαγέα Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου».

-7.00μμ-7.30 μμ: Ομιλία: Δρ. Marco De Paolis, Γενικός Στρατιωτικός Εισαγγελέας της Ιταλίας.

Συντονισμός: Γιώργος Παπαδάκης, δημοσιογράφος

-7.30μμ – 8.45 μμ: Η διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων στο επίκεντρο!

  • Ομιλίες:

-        Heike Haensel, Βουλευτής του Die Linke στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο

-        Gabrielle Heinecke, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Ομάδας AK Distomo (από το Αμβούργο)

-        Δημήτρης Κούρτης, Νομικός, Ειδικευθείς στο Διεθνές Δίκαιο, Επίκουρος Ερευνητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

-        Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

  • Παρεμβάσεις από Δημάρχους Μαρτυρικών Δήμων, Προέδρους Ενώσεων Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και Εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
  • Συζήτηση

Συντονισμός: Γιώργος Σαχίνης, δημοσιογράφος

Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά, 9.00μμ

  • Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο:

«Τραγουδάμε για τη Βιάννο»

Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Λάκης Χαλκιάς,

Ιωάννα Φόρτη,

Νατάσσα Παπαδόπουλου-Τζαβέλα

Παίζουν οι :

Λίνα Ζάχαρη - Πιάνο

Τεό Λαζάρου – Μπάσο, Καλλιτεχνική Επιμέλεια

Μάνος Σγουρίδης - Τσέλο

Μιχάλης Μπελιβάνης - Λύρα

Ναυσικά Καραγιαννάκη - Φλάουτο

Δημήτρης Καρβέλης - Κιθάρα

Γιώργος Λιακάκης - κιθάρα

Γιάννης Τόλιος - Μπουζούκι

Νίκος Σκιαδάς - Κρουστά

Κυριακή 15.9.2019, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά

ΩΡΑ 10:00

 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

ΩΡΑ 10:30

Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

-Επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

-Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Δημήτριο Χριστάκη.

-Προσκλητήριο Νεκρών

-Κατάθεση στεφάνων

Δευτέρα 16.9.2019, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, Ηράκλειο, 9.00μμ

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο:

«Τραγουδάμε για τη Βιάννο»

Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Λάκης Χαλκιάς,

Ιωάννα Φόρτη,

Νατάσσα Παπαδόπουλου-Τζαβέλα

Παίζουν οι :

Λίνα Ζάχαρη - Πιάνο

Τεό Λαζάρου – Μπάσο, Καλλιτεχνική Επιμέλεια

Μάνος Σγουρίδης - Τσέλο

Μιχάλης Μπελιβάνης - Λύρα

Ναυσικά Καραγιαννάκη - Φλάουτο

Δημήτρης Καρβέλης - Κιθάρα

Γιώργος Λιακάκης - κιθάρα

Γιάννης Τόλιος - Μπουζούκι

Νίκος Σκιαδάς - Κρουστά

76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Αγώνας για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!

  • ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ
  • ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ:  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News