Ένα φεστιβάλ που σε καλεί να ανακαλύψεις… την Κρήτη

Πολιτισμός
Ένα φεστιβάλ που σε καλεί να ανακαλύψεις… την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

9ο Φεστιβάλ Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός από τον Δήμο Πλατανιά

Μια βιωματική εμπειρία πάνω στον τρύγο, το πάτημα των σταφυλιών, την παραγωγή κρασιού και την απόσταξη ρακής, πλαισιωμένη από παραδοσιακή μουσική και τραγούδια και βραδιές γευσιγνωσίας, προσφέρει φέτος στους επισκέπτες το 9ο φεστιβάλ «Γη, πολιτισμός, τουρισμός» που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στον Πλατανιά.

Το φεστιβάλ που εξελίσσεται σε μια μεγάλη γιορτή στους δρόμους και τις πλατείες, οργανώνει ο δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το  Επιμελητήριο Χανίων και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, ενώ τις δράσεις υποστηρίζουν ο Σύλλογος επαγγελματιών «Ιάρδανος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιά.

Στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων θα βρεθεί το Κρητικό Κρασί και τα παράγωγα του. Το διήμερο έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας  Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα. Για να επιτευχθεί αυτό, οι διοργανωτές επέλεξαν να εστιάσουν στην ενδυνάμωση της σχέσης των επισκεπτών με το τοπικό στοιχείο, γι’ αυτό και δίνουν την ευκαιρία της βιωματικής συμμετοχής.

Οι δράσεις του 9ου φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» θα αρχίσουν την Κυριακή το πρωί οπότε και μια ομάδα τουριστών, που έχει καταλύσει σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Πλατανιά, θα βρεθεί σε αμπελώνα στο χωριό Βούβες για να συμμετάσχει στον παραδοσιακό τρύγο μαζί με κατοίκους της περιοχής. Η μεταφορά και η επιστροφή των επισκεπτών από τα ξενοδοχεία τους θα γίνει με τρενάκια ενώ σε όλη την διάρκεια της παραμονής τους στις Βούβες θα υπάρχει ξεναγός.

Από νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας μια μεγάλη γιορτή θα στηθεί από τη μια, μέχρι την άλλη άκρη του Πλατανιά, η οποία θα κορυφωθεί στην πλατεία του χωριού με πάτημα σταφυλιών, παραγωγή τσικουδιάς, καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση το κρασί. Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να δουν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και να βιώσουν την μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών καθώς το πατητήρι θα τους περιμένει. Παράλληλα θα δουν την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης θα μαγειρεύει και θα προσφέρει εδέσματα δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο» θα αναβιώσει το παραδοσιακό κρητικό καφενείο προσφέροντας κεράσματα και την Κρητική φιλοξενία στους θαμώνες του. Όλες οι δράσεις θα εξελίσσονται υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από τους Συλλόγους «Οι Πελασγοί», «Γεράνι», «Βιγλάτορες».

Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, δυο μέρες μετά την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί στην Πλατεία του Πάνω Πλατανιά με μια μουσική βραδιά με τίτλο «Στου Φεγγαριού τις Νότες». Ο συνθέτης, πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης και η Φρόσω Κοσσυβάκη στο τραγούδι υπόσχονται να παρασύρουν το κοινό σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι στη σκιά της πανσελήνου.

Θα προηγηθεί η προβολή του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Το Γερμανικό καταφύγιο του Πλατανιά», που έχουν δημιουργήσει μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ στοχεύουν στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης καθώς και την ιστορία την παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πλατανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News