Στέλιος Παπαρδέλας: Ένα προσωπικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα βιβλίο

Πολιτισμός
Στέλιος Παπαρδέλας: Ένα προσωπικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα βιβλίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο του βιβλίο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παρουσίασε ο φωτογράφος Στ. Παπαρδέλας

Το δικό του προσωπικό ταξίδι ανά τον κόσμο που διήρκησε 10 χρόνια μας συστήνει μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Duality ο φωτογράφος Στέλιος Παπαρδέλας.

Πρόκειται για μια διαδρομή του φωτογράφου που ξεκινάει να εξελίσσετε σε όλο τον πλανήτη και καταλήγει στον δικό του εσωτερικό κόσμο μέσα από ερωτήματα υπαρξιακά και μια συλλογή από «αντανακλάσεις» μέσα από τους φωτογραφιζόμενους και την διαδικασία της φωτογράφισης.

Το Duality απαρτίζεται από δύο ενότητες, το «In touch» και το «Out of Touch». Δύο οπτικές που αλληλοεπιδρούν, συγκρούονται αλλά και αλληλοσυμπληρώνουν η μια την άλλη. Η κάθε ενότητα αποτελείτε κυρίως από δίπτυχα. Σε κάθε δισέλιδο οι εικόνες συνιστούν δύο ιστορίες από διαφορετικά μέρη του κόσμου που μαζί συνθέτουν μια τρίτη ιστορία, και το σύνολό αυτών την ιστορία της κάθε ενότητας.

Οι «σκηνές» είναι βασισμένες στη στιγμή. Στη ροή όμως της πραγματικότητας, αυτές οι σκηνές θα μπορούσαν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε από τα δύο μέρη του βιβλίου.

Ποιος είναι ο Στ. Παπαρδέλας

Ο Στυλιανός Παπαρδέλας γεννήθηκε στην Λάρισα και μεγάλωσε στην Κρήτη. Ξεκίνησε την φωτογραφία το 2006 από την Φωτογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Απο το 2009 έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από σαράντα χώρες του κόσμου, δουλεύοντας το προσωπικό του πρότζεκτ “In touch”. Το 2014 βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μίλησε στο TedxHeraklion. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Surpassing comfort zone”. Το 2015 ξεκίνησε ενα καινούριο πρότζεκτ με όνομα “Out of Touch”.

Δουλείες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και Ελληνικά μέσα όπως, Al Jazeera, Huffington Post, NPR, Spiegel Online, IRIN, VICE, National Geographic, The press project, Καθημερινή και το Blue της Aegean.

Έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο του David Gibson “100 great street photographs” μαζι με πολλούς από τους Μάστερς της φωτογραφίας.

Επίσης έχει συνεργαστεί με διεθνή ΜΚο όπως ICRC, United Nations, Barretstown.

Από το 2010 έως και σήμερα μετράει δύο προσωπικές εκθέσεις και πάνω απο 15 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκ των οποίον η τελευταία ήταν στο Φεστιβάλ εικαστικών τεχνών “Monitor Fest”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News