Δύο συναυλίες για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Πολιτισμός
Δύο συναυλίες για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραγουδάμε για τη Βιάννο» - Αγώνας για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!

76 χρόνια συμπληρώνονται από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και η Βιάννος τιμά τους νεκρούς της, αγωνιζόμενη για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!

Αφιερωμένες στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου οι δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου και ώρα 21:00, καθώς και την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» (Ηράκλειο) και ώρα 21:00, διοργανώνονται συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι εξαιρετικοί ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς, Ιωάννα Φόρτη, Ερωφίλη και Νατάσσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα συμπράττουν με τη νέα ταλαντούχο συνθέτιδα Λίνα Ζάχαρη και επταμελή ορχήστρα σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.α., μαζί με τραγούδια από την σπουδαία μουσική παράδοση της Κρήτης αλλά και καινούρια τραγούδια σε μελοποίηση Λίνας Ζάχαρη από τον κύκλο τραγουδιών «Σήκω να παλέψεις τον καιρό», καθώς και δύο τραγούδια για την Βιάννο σε πρώτη εκτέλεση.

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της Ελλάδας την περίοδο της γερμανικής κατοχής και συνάμα μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Κρήτης. Οι σπουδαιότεροι ποιητές και συνθέτες της Ελλάδας εμπνεύστηκαν από την Αντίσταση και τη Θυσία της Βιάννου, της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδας και συνέθεσαν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μας, τα οποία ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη και εμπνέουν τις νεότερες γενιές να αγωνιστούν για τα πανανθρώπινα ιδανικά.

Οι δύο αυτές συναυλίες, που είναι ενταγμένες στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, ελπίζουμε να αποτελέσουν ένα πολιτιστικό γεγονός που θα αποδώσει τιμή στους διαχρονικούς αγώνες του λαού της Κρήτης για την Πατρίδα, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, στηρίζοντας παράλληλα τον σύγχρονο αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Ελπίζουμε, επίσης, ότι θα δώσουν έναυσμα στις νεότερες γενιές να ανιχνεύσουν, μέσα από την μουσική, την ιστορία και τις ρίζες του λαού μας.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι εκδηλώσεις για να τιμηθεί η 76η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου (14-16.9.2019) περιλαμβάνουν πορεία μνήμης και δικαιοσύνης, παρουσίαση βιβλίου, ομιλίες και συζητήσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις (το αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιευθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες).

Τις εκδηλώσεις αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους Αντιστασιακοί, Δήμαρχοι Μαρτυρικών Δήμων και Πρόεδροι Ενώσεων Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, Καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, το παρών στις φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου θα δώσουν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Αντιστασιακός Βασίλης Μπρακατσούλας, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης.

Ιδιαίτερη σημασία για τη διεθνοποίηση του ζητήματος έχει το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου θα συμμετάσχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι:

  • Heike Haensel, Βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο, η οποία πρωτοστατεί στην υποστήριξη του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.
  • Δρ. Marco De Paolis, Γενικός Στρατιωτικός Εισαγγελέας της Ιταλίας, ο οποίος έχει ασκήσει διώξεις εναντίον Γερμανών εγκληματιών πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.
  • Gabrielle Heinecke, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο, με μακροχρόνιους νομικούς και κινηματικούς αγώνες υπέρ των ελληνικών αξιώσεων.

Η Βιάννος τιμά τους νεκρούς της αγωνιζόμενη για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμου Βιάννου, Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, Δήμος Ηρακλείου, Cantabile Art Events

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης  των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News