Το Ηράκλειο τίμησε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Πολιτισμός
Το Ηράκλειο τίμησε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυπνούν μνήμες από την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με σειρά εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, θα τιμηθεί και φέτος στο Ηράκλειο η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί.

 Δήλωση Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή την ημέρα  εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό κράτος:

«Συμπληρώνονται φέτος 97 χρόνια από το μαύρο Σεπτέμβρη του 1922, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το σφαγιασμό και το διωγμό ενός περήφανου τμήματος του Ελληνισμού.

Είναι ημέρα μνήμης για τη μεγάλη καταστροφή, ημέρα τιμής στους σφαγιασθέντες και τους εκδιωχθέντες Έλληνες. Είναι όμως και ημέρα διδαχής για κάθε δύσκολη συγκυρία.

Στη σημερινή συγκυρία, η Ιστορία απαιτεί από όλους και όλες μας να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε».

Με αφορμή τα 97 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, και τις εκδηλώσεις μνήμης που τελέστηκαν στο Ηράκλειο οπού και συμμετείχε   ο Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου  δήλωσε:

«Η Μικρασιατική Καταστροφή 97 χρόνια μετά, θυμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο μεγάλες επιτυχίες αλλά και κρίσιμες αποτυχίες, από τις οποίες πρέπει να διδασκόμαστε. Η Ελλάδα σήμερα με την προκλητικότητα της Τουρκίας στα ύψη, και μετά τις πρόσφατες υποχωρήσεις στο Σκοπιανό,  χρειάζεται όσο ποτέ Εθνική Συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής Γραμμής, ώστε να πορευτεί στο μέλλον με περισσότερη σιγουριά, χωρίς εθνικές αποτυχίες!»

"Ημέρα τιμής και μνήμης σήμερα για την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας. Θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε και υπενθυμίζουμε στις νεότερες γενιές την υποχρέωση που έχουμε να κρατάμε «ζωντανή» την μνήμη των χιλιάδων θυμάτων από το Τουρκικό καθεστώς όπως επίσης και το δραματικό χρονικό της εκδίωξης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας", ανέφερε με το πέρας της εκδήλωσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Βαμβακάς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

Η πόλη θα έχει σημαιοστολιστεί, ενώ παράλληλα θα φωταγωγηθούν δημόσια, δημοτικά καταστήματα, ΝΠΔΔ και τράπεζες κατά τις βραδινές ώρες.

Ειδικότερα, στις 8 το πρωί της Κυριακής, πραγματοποίηθηκε επίσημη έπαρση της σημαίας στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (παρκάκι, στη συμβολή λεωφόρου Κνωσού και Ιωνίας).

Στις 10 πραγματοποιήθηκε τέλεση μνημοσύνου στη μνήμη των πεσόντων και επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Στο ιστορικό-χρονικό των γεγονότων αναφέρθηκε ο συνταξιούχος της ΑΤΕ κ. Ιωάννης Μπρίμης.

Ακολούθως, στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (παρκάκι, στη συμβολή λεωφόρου Κνωσού και Ιωνίας), επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και ευρωβουλευτές, από τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον δήμαρχο Ηρακλείου, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου και Ν. Λασιθίου, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, από τον Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου, από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, και τέλος από τα σωματεία Μικρασιατών, τις αναπηρικές και εφεδροπολεμικές οργανώσεις, και τις αντιστασιακές οργανώσεις που εδρεύουν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εν συνεχεία, στις 8 το βράδυ, θα γίνει επίσημη υποστολή της σημαίας στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού. Στις παραπάνω εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παρευρεθούν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι βουλευτές Π.Ε. Ηρακλείου και ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ηρακλείου, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών κυβερνήσεων κοινοβουλευτικών περιόδων, οι πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές, οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι Ηρακλείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο διοικητής 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρωτοδίκες, πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο γενικός διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι γενικοί διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών, προϊστάμενοι ΝΠΔΔ, οργανισμών και τραπεζών, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, αναπηρικών, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων, πρόξενοι, περιφερειακοί έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, πρόεδροι Επιμελητηρίων, πρόεδροι επαγγελματικών οργανώσεων, πρόεδροι Ομοσπονδιών και εργατικών οργανώσεων, πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα ΜΜΕ και οι πολίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News