Πολιτισμός

Άγιος Φανούριος Κιθαρίδας - Καμπανάκι κινδύνου για τη Βυζαντινή Εκκλησία

Τραγική η κατάσταση του ιστορικού μνημείου - Ελλοχεύει κίνδυνος κατάρρευσης τονίζουν οι κάτοικοι

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στην βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φανουρίου ή αλλιώς στο μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας.

Την 27η Αυγούστου πανηγυρίζει ο βυζαντινός ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου στη Κιθαρίδα Μαλεβιζίου.

Όμως, οι ρωγμές και τα σημάδια εγκατάλειψης που παρουσιάζει το μνημείο, προκαλεί αγανάκτηση στους δημότες της ευρύτερης περιοχής , οι οποίοι κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμοδίων.

Πριν αρκετά χρόνια υλοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης στην Ιερά Μονή στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2000 - 2006.

Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια τις βροχερές μέρες να πλημμυρίζει η Βυζαντινή Εκκλησία.

Όπως υποστηρίζουν δημότες, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες εργασίες στερέωσης και όχι μόνο, με συνέπεια να ελλοχεύει, σύμφωνα με τους ίδιους, ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Ο ναός αποτελείται από τρία κλίτη. Εσωτερικά διασώζεται αποσπασματικά τοιχογραφικός διάκοσμος, ενώ το εξωτερικό της είναι διακοσμημένο με κυκλικά σχήματα και σπάνιες αγιογραφίες.

Με φόντο τις ανησυχητικές αυτές εικόνες, δημότες καλούν τη νέα Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αρχαιολογία, να δρομολογήσουν παρεμβάσεις προτού να είναι αργά για τον ναό.

Στην ιστορία της μονής η οποία συνέβαλε σημαντικά στην εκκλησιαστική παράδοση, στην εκπαίδευση και στην οικονομική ζωή του τόπου, αναφέρθηκε ο Γιώργος Πατεράκης.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια