Τέχνη στη φύση με φόντο το μονοπάτι του Βαλσαμιώτη

Πολιτισμός
Τέχνη στη φύση με φόντο το μονοπάτι του Βαλσαμιώτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπατος στην τέχνη στο Μονοπάτι του φράγματος Βαλσαμιώτη - Η μικρότερη καρέκλα που διεκδικεί μία θέση στο Γκίνες

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο οργανώνει και παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου Χανίων με την υποστήριξη του δήμου Πλατανιά και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι, τεχνίτες του ξύλου, ακόμη και υφάντρες, δημιουργούν και εκθέτουν τα έργα τους μέσα στη φύση. Συνολικά σαράντα καλλιτέχνες συναντώνται σε έναν αλλιώτικο περίπατο στην τέχνη, στο μονοπάτι του Φράγματος Βαλσαμιώτη, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.

«Βέβαια είναι πολύ διαφορετικό να δουλεύεις στο εργαστήριο σου και διαφορετικό να δουλεύεις στη φύση ή κάτω από τα δέντρα», αναφέρει στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, ο δημιουργός των γλυπτών από ξύλο κ. Σταύρος Βαμβουνάκης.

Ένα αλλιώτικο αντάμωμα, στη σκιά των αιωνόβιων δέντρων, στο μονοπάτι του Βαλσαμιώτη, αφήνει για μια ακόμη χρονιά το αποτύπωμα του στα πολιτιστικά δρώμενα των Χανίων. Ξεκινώντας από το χωριό Βατόλακκος και ανηφορίζοντας προς το φράγμα, σαράντα καλλιτέχνες εμπνέονται, δημιουργούν και εκθέτουν μέσα στη φύση. 

«Είναι ο πραγματικός τόπος και χρόνος. Κάθε πράγμα πρέπει να είναι στον τόπο του. Εδώ είναι ο ιδανικός τόπος, τα νερά, το ρυάκι, η φιλοξενία της Κρήτης είναι δεδομένη, για όσους δεν την ξέρουν και επίσης να έρθουν στο Βατόλακκο, έχει δροσιά και καλούς ανθρώπους», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος Κεφης.

Ένας αργαλειός στημένος δίπλα στο ποτάμι με τα υφαντά απλωμένα κάτω από τα πλατάνια. Πίνακες ζωγραφικής που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση. Ξυλόγλυπτα δεμένα αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.

«Είναι ένα καλλιτεχνικό δρώμενο πολύ διαφορετικό που δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μέσα στη φύση ,να συνυπάρξουν και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να δει τους καλλιτέχνες να δημιουργούν και να δουν και τις δημιουργίες τους», αναφέρει ο κ. Νίκος Κληρονόμος (Ζωγράφος – Αγιογράφος – Συντηρητής Έργων Τέχνης).

Ο περίπατος στην τέχνη στο μονοπάτι του Βαλσαμιώτη ξεκίνησε από μια ιδέα των κατοίκων του Βατολάκκου. Αναζητούσαν τρόπους για να αναδείξουν το μονοπάτι.

«Επιλέξαμε λοιπόν να κάνουμε αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου, κ. Μανώλης Αβαράκης, «το ονομάσαμε περίπατο στην τέχνη και αγκαλιάσαμε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη ξεκινώντας από τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία…».

Στο μονοπάτι της τέχνης ο επισκέπτης μπορεί να δει ανάμεσα σε εκατοντάδες μοναδικά έργα, την μικρότερη καρέκλα,  που διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Ο κ. Σταύρος Βαμβουνάκης εργαζόταν τρεις ημέρες και χωρίς μεγεθυντικό φακό για να την κατασκευάσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News