Πολιτισμός

Θεατρική Παράσταση

«Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί»: Σήμερα η… πρεμιέρα!

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019, 9:00 μμ, Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”

Πρεμιέρα με το «Θρήνο της Κάντια»

Με την παράσταση ο “Θρήνος της Κάντια” ξεκινά σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου “Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί”.

Το μουσικό σχήμα “Εν χορδαίς” και κορυφαίοι στο είδος τους μουσικοί διεθνούς κύρους θα μας προσφέρουν ένα οδοιπορικό στα χρόνια της πολιορκίας του Χάνδακα, με μουσική που μοιάζει ετερόκλητη, συνθέτει ωστόσο με τα κομμάτια της την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου και μας κάνει κοινωνούς της αίσθησης εκείνου του καιρού.

«Απόψε με μουσική, τραγούδι και χορό θα προκαλέσουμε τη φαντασία να φτιάξει εικόνες χαρούμενες και θλιβερές και μέσα από αυτές να νιώσουμε την ατμόσφαιρα του απειλούμενου Χάνδακα. Πόσο μπορούσαν να χαίρονται οι κάτοικοί του στα σαλόνια των αρχοντικών και στις λέσχες τους ακούγοντας αναγεννησιακή μουσική, όταν έξω από τα τείχη οι δερβίσηδες και τα οθωμανικά στρατεύματα παιάνιζαν την τουρκική πολεμική μουσική, τη mehter, απειλώντας το απόρθητο κάστρο που με πείσμα ανθίστατο στον επεκτατισμό τους για 22 και πλέον χρόνια; Συγχρόνως, τι άκουγε ο Σουλτάνος περιμένοντας να του φτάσουν τα χαρμόσυνα νέα της πτώσης, ή η ορθόδοξη Κωνσταντινούπολη που διατηρούσε τη βυζαντινή παράδοση; Και οι Κρητικοί; Τι τραγουδούσαν οι ορθόδοξοι Έλληνες κάτοικοι της νήσου που είχε τουρκοπατηθεί ήδη από το 1645 και με την υποστήριξη της Δύσης φύλαγε ως κόρη οφθαλμού την πρωτεύουσα του άλλοτε λαμπρού Βασιλείου της Κάντιας;», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μαζί με όλα αυτά, στίχοι που επέλεξε η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, από τον “Κρητικό Πόλεμο” του Μαρίνου-Τζάνε Μπουνιαλή, μελοποιημένοι από τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη.

Η ιδέα και η καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στον Κυριάκο Καλαϊτζίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του σχήματος “Εν χορδαίς”.

Συντελεστές: Mehmet Ali Sanlikol, μουσικός ερευνητής και καθηγητής Πανεπιστημίου του Harvard (ζουρνάς, νέι), Marco Rosa Salava, καλλιτεχνικός διευθυντής της Scuola di musica antica της Βενετίας (φλάουτο με ράμφος), Diego Cantalupi (θεόρβη), Ηλίας Ανδρεουλάκης (κρητική λύρα), Κάρολος Κουκλάκης (λαούτο, μπουλγαρί), Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, θιαμπόλι), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (τραγούδι, ούτι, κύμβαλα), Γιώργος Λέρνης (μπεντίρ, νταούλι), Πέτρος Παπαγεωργίου (ανακαράδες), Ilaira Sainato (χορός), Elena Ajani (χορός) και Αντώνης Περαντωνάκης (απαγγελία). Την επιμέλεια κειμένων έχει η Τασούλα Μαρκομιχελάκη Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

350 χρόνια από την άλωση του Χάνδακα

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Φεστιβάλ “Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί” έχει ως βασικό θεματικό πεδίο την επέτειο των 350 ετών από την άλωση του Χάνδακα. Το πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνει αναφορές σε σπουδαία έργα, όπως ο “Ερωτόκριτος” και ο “Κρητικός Πόλεμος”, αλλά και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις κ.λπ.), με στόχο όσοι συμμετάσχουν, οι Ηρακλειώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να γίνουν κοινωνοί μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου του Ηρακλείου, καθώς και του τραγικού τέλους της.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνονται στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ η είσοδος σε όλες είναι δωρεάν. Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, με συνδιοργανωτές την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την Εταιρεία Κρητικών Μελετών και τη ΔΗΚΕΗ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η συνέχεια

Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί αύριο Σάββατο με την παράσταση “Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών” του Σαβόγια Ρούσμελη. Η παράσταση θα ανέβει στις 9 το βράδυ στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαβόγια Ρούσμελη, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας, και παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έρσης Βασιλικιώτη και του Νίκου Γκεσούλη.

Σχόλια