Πολιτισμός

Πρεμιέρα στο Ηράκλειο για τους «Άθλιους» του Ουγκό

Από τη Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (σχολές Ηρακλείου)

Το αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκώ “Οι Άθλιοι”, που ανεβάζει σε μορφή μιούζικαλ η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (σχολές Ηρακλείου), κάνει πρεμιέρα σήμερα, στις 9:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αντωνάκη, ενώ οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 25 Αυγούστου.

«Οι “Άθλιοι” γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ’ όλους, όμως εγώ για όλους το έγραψα... Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας, οι Άθλιοι θα χτυπούν την πόρτα φωνάζοντας δυνατά: “Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!”. Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που αγωνιά κάτω απ’ όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ’ όλες τις γλώσσες», είχε γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Οι “Άθλιοι” (1862) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα. Πραγματεύεται τις ζωές των πολιτών της Γαλλίας, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για μια περίοδο άνω των 20 ετών, που περιλαμβάνει τους Ναπολεόντειους Πολέμους, αλλά και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Το έργο εστιάζει στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη, ενός πρώην κατάδικου, γνωστού στη φυλακή με τον αριθμό 24601, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία, και επιπλέον μελετά την επίδραση των πράξεων του ήρωα για χάρη της κοινωνικής αναγνώρισης. Κατορθώνει να γίνει δήμαρχος μιας πόλης της Γαλλίας, μολονότι σε όλο το έργο καταδιώκεται από τον αδίστακτο αστυνομικό Ιαβέρη. Γνωρίζει τη Φαντίν, η οποία, αφού απολύθηκε από το εργοστάσιο όπου δούλευε όταν μαθεύτηκε ότι έχει ένα εξώγαμο παιδί, κατέληξε στην πορνεία. Πριν πεθάνει η Φαντίν, παρακαλεί τον Γιάννη Αγιάννη να φροντίσει το παιδί της, τη μικρή Κοζέτ. Τότε όλα αλλάζουν για τον ήρωα, ακόμα μια φορά...

Στην παράσταση, εκτός των 12 συντελεστών, συμμετέχουν 50 περίπου φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι πρόβες του έργου διήρκεσαν περισσότερο από 7 μήνες και αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγή της Ομάδας εδώ και 36 χρόνια που λειτουργεί.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εισφορά για την είσοδο είναι 3 ευρώ, ενώ η είσοδος για μαθητές, φοιτητές και ανέργους θα είναι ελεύθερη.

Συντελεστές

Παίζουν οι: Δημήτρης Χαλκιαδάκης, Αντώνης Αγγελιδάκης, Βάσω Παπακώστα, Κώστας Καραγεώργος, Εύα Αναστασιάδη, Λένια Δανδούτη, Κωνσταντίνος Βαγγής, Δημήτρης Κατσαούνης, Μιχάλης Μαρκοδημητράκης, Μαριάμ-Ελένη Ωραιοπούλου, Μυρτώ Σαλβαράκη, Χάρης Λεονταράκης, Μαρία Θεοδωράκη, Μάιρα Ταμπακάκη, Δανάη Νικολαντωνάκη, Άγγελος Σινογεώργος, Γιώργος Φλουρής, Θωμάς Μακρυγιάννης, Γεωργία Ανδρουλάκη-Χνάρη, Παναγιώτης Γεωργαντής, Άσπα Πανανικολάου, Ροδούλα Ζιούβα, Μαρία Στασινοπούλου, Μαρία Λυκάκη, Αγάπη Καββαδία, Βερενίκη Μαρή, Εύα Τσαραβά, Φαίη Παπαδιαμάντη, Αλίκη Καραφωτιά, Κοντέσσα Ζορμπαλά, Ελένη Καντιδενού, Γιώτα Xνάρη, Ευγενία Κληρονόμου, Άσπα Παπανικολάου, Σοφία Τσάλα, Ντανιέλα Σπάχο, Σοφία Κόλλια, Κατερίνα Πολατίδου, Χριστίνα Εφραίμογλου, Ελένη Ακριβούση, Νάγια Ξενάκη, Νίκος Μαρκουλάκης, Γιώργος Ξυδάκης, Βασίλης Δεδούσης, Βασίλης Ράπτης, Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης, Ανδρέας Νονόγλου, Μάνος Πιτροπάκης, Οδυσσέας Ράος, Κώστας Πολιτάκος, Κατερίνα Κουτσουπιά, Λίλα Τζαμούση, Δημήτρης Τσαραντάνης, Χρήστος Παππάς, Μιχαήλ Κουνατίδης, Σεβαστή Τσικαλουδάκη και Ελένη-Κωνσταντίνα Μακροπούλου.

Σχόλια