«Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς»

Πολιτισμός
«Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνήμες από “μαύρες” σελίδες της ιστορίας "ξύπνησε" ντοκιμαντέρ

Μέσα σε κλίμα θέρμης και εγκαρδιότητας από την πλευρά των τοπικών φορέων αλλά και του κοινού πραγματοποιήθηκε, στα μαρτυρικά Μεσκλά, η προβολή του ντοκιμαντέρ των Μανόλη Παντινάκη, Γιάννη Κανελλάκη και Τάσου Μπιρσίμ “Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς”.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, και ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Αριστομένης Συγγελάκης, που απηύθυναν χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μεσκλών-Ζούρβας Γιάννης Δημητρουλάκης, που αποτέλεσε και την “ψυχή” της εκδήλωσης, και πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των νέων του χωριού, που απέδωσαν με ένα ριζίτικο τραγούδι τα βάσανα του χωριού τους.

Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια παρακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ η σύζυγος του Κωστή Βουράκη και οι απόγονοί του, καθώς και του Σταύρου Παπουτσάκη, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες στους δύο δημοσιογράφους-παραγωγούς που ανέδειξαν τα πιο σκληρά τους βιώματα στις 400 και πλέον μέρες παραμονής τους στα στρατόπεδα εξόντωσης του Μαουτχάουζεν.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης συνεχάρη τους συντελεστές του ιστορικού ντοκουμέντου και μάλιστα δήλωσε ότι το ντοκιμαντέρ θα προωθηθεί για προβολή στα σχολεία των Χανίων, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες και συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

Στους συντελεστές Γιάννη Κανελλάκη, Μανόλη Παντινάκη και Τάσο Μπιρσίμ απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα από τον Σύλλογο για την καταγραφή και ανάδειξη αποτρόπαιων και απάνθρωπων γεγονότων, όπως τα βίωσαν δύο κάτοικοι των Μεσκλών.

Στο Στρατιωτικό Μουσείο

Η προβολή επαναλήφθηκε, το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Στρατιωτικού Μουσείου Αγώνων Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνου, παρουσία του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη, εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη και των άλλων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η προβολή άφησε άφωνους τους παρευρισκόμενους, ενώ στο τέλος της αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος μεταξύ του κοινού και των συντελεστών. Χαιρέτισαν την εκδήλωση οι κύριοι Παραγιουδάκης και Μαρινάκης, και τιμήθηκαν με το μετάλλιο του Μουσείου οι Γιάννης Κανελλάκης, Μανόλης Παντινάκης και Τάσος Μπιρσίμ. Μάλιστα, το ενδιαφέρον για προβολή του ντοκιμαντέρ σε νέους εκδηλώθηκε και για τους σπουδαστές της ΣΕΑΠ Ηρακλείου, ενώ η παραγωγή όπως και οι προηγούμενες δύο με θέμα την πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά και τα ολοκαυτώματα με τους 164 νεκρούς θα προβάλλεται και στους μαθητές των σχολείων που επισκέπτονται τακτικά το Μουσείο.

Η διευθύντρια του Αρσάνειου Λυκείου Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Παπατριανταφύλλου ζήτησε, μάλιστα, από τους δύο δημοσιογράφους να βρεθούν στον εορτασμό της επετείου του «ΟΧΙ» τον ερχόμενο Οκτώβριο για την προβολή του ιστορικού ντοκουμέντου, ενώ ενδιαφέρον για την προβολή εξέφρασαν και πανεπιστημιακοί καθηγητές από το εξωτερικό, που ήρθαν σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του Μουσείου.

Στο Σπήλι και στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 Αυγούστου, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων και πολλών επισκεπτών που παραθερίζουν αυτή την περίοδο στην περιοχή, η τρίτη προβολή που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Χαιρέτισε την εκδήλωση ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, απονέμοντας τα εύσημα για το, μέχρι σήμερα, έργο των δύο δημοσιογράφων, και ιδιαίτερα του συντοπίτη του Μανόλη Παντινάκη.

«Θα αναμένουμε και το τέταρτο έργο σας να το προβάλουμε και αυτό εδώ στον ίδιο χώρο», είπε ο κ. Ταταράκης. Για την παραγωγή μίλησε ο εκ των συμπαραγωγών Γιάννης Κανελλάκης, που αναφέρθηκε στις δυσκολίες έως την ολοκλήρωσή της, αλλά και στα σχέδια που έχουν για τις επόμενες παραγωγές.

Είναι χαρακτηριστική εικόνα που αντίκριζε στα πρόσωπα των ανθρώπων της Κατοχής και του πολέμου, που είδαν με μεγάλη συγκίνηση το φιλμ, ότι τα μάτια τους δεν έμειναν ποτέ στεγνά από τα δάκρυα. Στο τέλος, δεκάδες απλοί άνθρωποι από το Σπήλι και τα κοντινά χωριά έδωσαν συγχαρητήρια στους δύο δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα που έφεραν και μάλιστα πρόλαβαν και αποτύπωσαν σε βίντεο από τους τελευταίους επιζώντες των κολαστηρίων του θανάτου.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, στο τέλος, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, βράβευσε με τιμητική πλακέτα τον Τάσο Μπιρσίμ, που παρέλαβε, λόγω της απουσίας του για σοβαρό οικογενειακό του πρόβλημα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης.

Το ντοκιμαντέρ “Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς” προγραμματίζεται να προβληθεί και στην Αθήνα, πιθανότατα τον ερχόμενο Ιανουάριο, σε εκδήλωση που θα οργανώσει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News