Η διάσωση της άυλης κληρονομιάς του Πολιτισμού μας

Πολιτισμός
Η διάσωση της άυλης κληρονομιάς του Πολιτισμού μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο το ενδιαφέρον στο Ρέθυμνο για την πολιτιστική παράδοσή μας

Μια εμπνευσμένη, μεστή και εμψυχωτική ομιλία με θέμα την πολιτισμική παράδοση, παρέθεσε στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, η εκπαιδευτικός και εθνολόγος, Μαρία Παδουβά.

Από την εποχή του Πεισίστρατου που διέσωσε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, καθορίζοντας τον ρου της ιστορίας, μέχρι την UNESCO που στις μέρες μας καταγράφει και διασώζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Όντως διαφαίνεται κάτι να αλλάζει στην Κρήτη με αυξανόμενο το ενδιαφέρον του να διασωθεί η πολιτιστική μας παράδοση, μέσα από τις αφηγήσεις των ηλικιωμένων για τη ζωή του τότε στο νησί, κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε, όσο είναι ακόμα δυνατόν.

Η ομάδα προφορικών αφηγήσεων Μαργαριτών εδώ και δύο χρόνια καταγράφει με πρωταρχικό της στόχο τη διάσωση μαρτυριών από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του χωριού, με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου που βοηθά την αναδίφηση και την ανάδειξη της μνήμης των κατοίκων του χωριού των κεραμοποιών του Ρεθύμνου, αναφορικά με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και περιόδους αλλά και σημαντικά προσωπικά βιώματά τους.

Ως άυλα πολιτιστικά αγαθά νοούνται εκφράσεις, δραστηριότητες, γνώσεις και πληροφορίες, όπως μύθοι, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού και σίγουρα το καλοκαίρι του 2019, έτος Ερωτόκριτου στην Κρήτη, είναι η απαρχή για μια σωστή και γόνιμη έρευνα και απόδοση της πολιτισμικής μας παράδοσης.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News