Η Ακτούντα τίμησε τον πρωτομάστορα της Κρητικής Μουσικής, Αλέκο Καραβίτη

Πολιτισμός
Η Ακτούντα τίμησε τον πρωτομάστορα της Κρητικής Μουσικής, Αλέκο Καραβίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση για την εγγονή του Αλέκου Καραβίτη – Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο καταξιωμένος ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στα Ακτούντα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής σε έναν από τους πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής, τον Αλέκο Καραβίτη, που είλκε την καταγωγή του από το όμορφο αυτό χωριό. Παρόντες και συγγενείς του αλησμόνητου λυράρη, μεταξύ αυτών και η εγγονή του και αγαπητή δημοσιογράφος, Χριστίνα Πολίτη.

Ο Αλέκος Καραβίτης γεννήθηκε το 1904 στο γραφικό και ορεινό χωριό Ακτούντα του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και ήταν το τρίτο παιδί ανάμεσα σε οκτώ αδέλφια.  Ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την μουσική, αφού τη δική του λύρα την απέκτησε σε ηλικία 15 χρονών το 1919. Πέθανε το 1975, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη ως πρωτομάστορας της κρητικής μουσικής.  Κόρη του είναι το μοντέλο Υακίνθη Καραβίτη που ανακηρύχθηκε μις Ελλάς και εγγονή του είναι η αγαπητή δημοσιογράφος Χριστίνα Πολίτη που συγκινημένη παρακολούθησε την εκδήλωση, αφιερωμένη στον παππού της, στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και καταξιωμένο ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο και τον γιο τους Αλέξανδρο που έλαβε το όνομά του από τον αλησμόνητο παππού του.

«Ο Αλέκος, πρωτόμαθε λύρα στις ψηλές και απόκρημνες βουνοκορφές του χωριού μας. Από παιδί είχε μεγάλο πάθος και μεράκι γι’ αυτό το όργανο», έλεγε με καμάρι ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Ο Kαραβίτης πήγε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1921. Αργότερα, εξελίχθηκε σε πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής ενώ έγινε και καλλιτεχνικός διευθυντής της Δόρας Στράτου. Εκτός από μουσικός υπήρξε και ιδιοκτήτης καφενείου αρχικά στην Αθήνα.

Λυράρης με ορεινά ακούσματα έκανε γνωστή την λύρα και στην Αθήνα και συσπείρωσε τους Κρήτες των Αθηνών με την λύρα του στο καφενεδάκι που διατηρούσε εκεί από το 1927.

Σούστα ένας υπέροχος σκοπός κι ένας αξιολάτρευτος χορός. Χορός γλυκός και πολύ τρυφερός ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, που μέσα από τον χορό αυτόν μπορεί να γνωριστεί, να ερωτευτεί ή και να αγαπηθεί και η πιο χαρακτηριστική σούστα είναι αυτή του Αλέκου Καραβίτη.

Στην εκδήλωση και ο Κώστας Σπυρόπουλος με τη σύζυγό του

Στην Κρήτη περνά τις διακοπές του ο καταξιωμένος ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος με τη σύζυγό του και αγαπητή δημοσιογράφο, Χριστίνα Πολίτη.

Το αγαπημένο έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση στα Ακτούντα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του αείμνηστου παππού της Χριστίνας, Αλέκου Καραβίτη.

Με τη μητέρα του και το σύντροφό της και ο μικρός Αλέξανδρος που έλαβε το όνομά του από τον αλησμόνητο παππού του και που συχνά πυκνά αγκάλιαζε τη μητέρα του που συγκινημένη παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα, ενθυμούμενη, ότι και η ίδια με αυτές τις μελωδίες μεγάλωσε στα γόνατα του αθάνατου παππού της.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος είχε απορροφηθεί από τα παραδοσιακά δρώμενα που εκτυλίσσονταν μπροστά του και κατέγραφε αρκετές σκηνές με το κινητό του τηλέφωνο.

Μια οικογένεια που αγαπά και τιμά την τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της και που με τιμή θυμάται την παράδοση που παραμένει ζώσα μέσα από την αγάπη τους και αφοσίωση για αυτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News